Αντιμέτωπες με προβλήματα οι σχολικές καθαρίστριες

Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχώρησε σήμερα το τοπικό Σωματείο, εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν και Φαρκαδόνιες εργαζόμενες
Τα προβλήματα που ταλανίζουν σε πανελλαδικό αλλά ταυτόχρονα και σε τοπικό επίπεδο τους σχολικούς καθαριστές-καθαρίστριες είναι αμέτρητα. Έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς σε συγκεντρώσεις και συνελεύσεις των συνδικαλιστικών τους Οργάνων.
Κάτι ανάλογο συνέβη και το απόγευμα της Τετάρτης στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών νομού Τρικάλων στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης αναλύθηκαν θέματα και τέθηκαν προβλήματα ενώ συζητήθηκε ο συντονισμός για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ανάμεσα σε όσα συζητήθηκαν υπήρξε και το αίτημα για αναδρομική ισχύ του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (Βαρέα -Ανθυγιεινά Ένσημα) στον κλάδο των καθαριστριών δημόσιων σχολείων, αορίστου χρόνου. Όπως επισημαίνεται από εκπροσώπους του κλάδου σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, «με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης που πρόσθεσε στον νόμο «Κοινωφελές Ίδρυμα Νιάρχος», επαναφέρει τα Βαρέα Ανθυγιεινά Ένσημα στον Κλάδο των καθαριστριών δημοσίων σχολείων, αορίστου χρόνου για ένα μέρος των εργαζομένων που «πετάχτηκαν» εκτός και στους εργαζόμενους με συμβάσεις μίσθωσης- ανάθεσης έργου στα δημόσια σχολεία, τα οποία έπαψαν να τα έχουν από το 2012.
Παρότι η επαναφορά των ΒΑΕ ήταν πάγιο αίτημα και αγωνιστική διεκδίκηση των σωματείων, από το 2011, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται τα 8 χαμένα χρόνια αφού δεν έχει αναδρομική ισχύ από τότε που «πετάχτηκαν» οι καθαρίστριες των σχολείων έξω, δηλαδή το 2011. Αν ο νόμος είχε αναδρομική ισχύ τότε κάποιοι εργαζόμενοι θα πλησίαζαν στα όρια της συνταξιοδότησης.
Αξίζει τέλος να υπογραμμιστεί ότι ζητούν μεταξύ των άλλων να αποδοθεί και στις συμβασιούχες με καθεστώς ανάθεσης-μίσθωσης έργου το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας όπως γίνεται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους αορίστου χρόνου που έχουν Βαρέα Ανθυγιεινά Ένσημα και κάνουν την ίδια ακριβώς εργασία στα σχολεία».