Άνοιξε η Γη σε Πηνειάδα και Ζάρκο

Ρήγματα σε χωράφια δημιουργήθηκαν από τους σεισμούς που ανέβλυζαν νερό και άφησαν πίσω μαύρη άμμο

Με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες της Πηνειάδας αλλά και του Ζάρκου μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 3ης και 4ης Μαρτίου.

Από την περασμένη εβδομάδα αγρότες της Πηνειάδας αλλά και του Ζάρκου βλέπουν στα χωράφια τους μεγάλα ρήγματα, από τα οποία εξέρχονταν άμμος και νερό.

Τα ρήγματα έχουν πλάτος ακόμη και 15 εκατοστά και μήκος από 20 έως 100 μέτρα κατά μήκος των χωραφιών. Πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για επιφανειακά ρήγματα τα οποία προέκυψαν από το σεισμό και αποτελούν μέρος των διακλαδώσεων των εσωτερικών ρηγμάτων για τα οποία μιλούν οι σεισμολόγοι που εκτείνονται από το Κουτσόχερο έως το Ζάρκο.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά κάτι που εντείνει τους φόβους των αγροτών που διστάζουν να εργαστούν στα χωράφια τους υπό το ενδεχόμενο καθίζησης.

Όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας κ. Χρήστος Γιαννακός, το φαινόμενο προκαλεί προβληματισμό καθώς κάνεις μέχρι στιγμής αγρότης δεν τολμά να τρέξει τις εργασίες οργώματος των χωραφιών.

Τόνισε πως πλέον θα πρέπει να μιλούμε για μια σεισμογενή περιοχή που εκτείνεται από το Κουτσόχερο έως το Ζάρκο, κάτι στο οποίο αναφερόταν ο Ιταλός Γεωλόγος Σεισμών, Ρικάρντο Καπούτο, ο οποίος διατηρεί στενή επαφή με το χωριό, τόπο καταγωγής της συζύγου του. Ο κ. Καπούτο κατά τις επισκέψεις του στην Πηνειάδα είχε μελετήσει ανάλογα φαινόμενα που τον οδήγησαν στο συμπέρασμα για την διέλευση ρηγμάτων στην περιοχή.