Αναζητούν μάταια εργατικά χέρια οι αγρότες μιας και αυτά δεν υπάρχουν

Οι αγροτικές εργασίες στην παρούσα χρονική περίοδο αυξάνονται ενώ οι εργάτες γης Έλληνες και αλλοδαποί εκλείπουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες

Οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στο ζενίθ στα χωριά της Φαρκαδόνας, τα εργατικά χέρια ωστόσο και για μια χρονιά ακόμη εκλείπουν.

Το τελευταίο διάστημα ματαίως οι αγρότες αναζητούν εργατικά χέρια, για το τσάπισμα, το πότισμα, και για μια σειρά άλλων εργασιών, καθώς αυτά εκλείπουν, προκαλώντας δικαίως σκεπτικισμό και αδυναμία εξυπηρέτησης των άμεσων εργασιών.

Οι οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή μας, έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, αφενός γιατί αποφάσισαν είτε να μην επισκεφτούν την Ελλάδα για εργασία, επιλέγοντας κάποια άλλη χώρα, είτε να επιλέξουν κάποια άλλη περιοχή της χώρας, αφετέρου τα γραφιοκρατικά εμπόδια τους ωθούν σε άλλες χώρες, η ακόμη και να παραμείνουν στην πατρίδα τους.

Όσο για τους Έλληνες εργάτες γης, είναι πραγματικά τόσο λίγοι, που δεν αρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών.

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν κι όπως μεταφέρουν στην «KriniLive.gr» αγρότες της περιοχή μας, η δυσκολία ανεύρεσης εργατών γης θεωρείται κάτιο περισσότερο από μεγάλη. Οι αγρότες για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες επισκέπτονται διάφορα χωριά της περιοχής μας αλλά και γειτονικών νομών, αναζητώντας προσωπικό, είτε Έλληνες είτε μετανάστες. Αυτό θεωρείται δύσκολο καθώς οι ελάχιστοι εργάτες, κυρίως μέσης ηλικίας και άνω το 50 χρόνων οι Έλληνες, σε μικρότερες ηλικίες οι λιγοστοί μετανάστες, κυρίως από την γείτονα χώρα Αλβανία, στην κυριολεξία δεν έχουν χέρια και αναγκάζονται να εργάζονται ακόμη και σε δυο αφεντικά πρωί και απόγευμα. Κι όλα αυτά όταν η ανεργία σε νεαρής ηλικίας άτομα και στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα υψηλή, και ο συγκεκριμένος κλάδος θα προσέφερε ένα καλό μεροκάματο σε αυτούς τους ανθρώπους.

Οι αγρότες πλέον δεν εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την φετινή χρονιά. Ο σκεπτικισμός του επεκτείνεται και για το μέλλον, εκτιμώντας ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί. Ως προς αυτό δεν είναι και λίγοι εκείνοι που επεξεργάζονται την ιδέα της μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε καλλιέργειες που απαιτούν πολλά εργατικά χέρια, όπως το βαμβάκι και η στροφή σε καλλιέργειες με μικρότερο φόρτο εργασιών προκειμένου να εξυπηρετούν τις αυξημένες εποχικές ανάγκες μόνοι ή με τα λίγα εργατικά χέρια που έχουν απομείνει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.