Αναβίωσε το έθιμο «Ρογκάτσια» και φέτος ο Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης Καρδίτσας

Το έθιμο «Ρογκάτσια» συνέχισε και φέτος ο Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης

Οι νέοι του χωριού μεταμφιέστηκαν σύμφωνα με το έθιμο. Η νύφη (ένας νέος άντρας) ντυμένη με την επίσημη καραγκούνικη φορεσιά και τα κοσμήματά της κρατώντας στο χέρι το μήλο με τα μπηγμένα κέρματα, που συμβολίζει την καρποφορία και το στέργιωμα, ο γαμπρός με τη φουστανέλα, ο παπάς με το μπακράτσι και τον βασιλικό,η αρκούδα, ο αρκουδιάρης,ο παππούς με τον Θεοδόση στην πλάτη (ομοίωμα μικρού παιδιού, που συμβολίζει τη γονιμότητα), η γιαγιά με το μπαστούνι, τη ρόκα με το αδράχτι και το σφοντύλι, ο δραγάτης με το γαϊδουράκι,οι οργανοπαίχτες και οι ρογκατσαραίοι με τις προβιές και με τον διαπεραστικό ήχο των κουδουνιών, έδωσαν ιδιαίτερη ζωντάνια περιπλανώμενοι στους δρόμους και στα σπίτια του χωριού χορεύοντας και τραγουδώντας τα παινέματα για τον νοικοκύρη,την ανύπαντρη κόρη,το μοναχοπαίδι,το ξενιτεμένο παιδί, το παλικάρι, το νεογέννητο…Οι νοικοκυραίοι ανταποκρίθηκαν και το χάρηκαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά,προσφέροντας τα κεράσματά τους και ανταλλάσσοντας ευχές για το νέο έτος.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν στα σπίτια κάποιων ηλικιωμένων ανθρώπων, όταν αντίκρυσαν το μπουλούκι των ρογκατσαραίων και άκουσαν τον παραδοσιακό ήχο του κλαρίνου και χόρεψαν με τον γαμπρό και τη νύφη, παρακάμπτοντας τα όποια προβλήματα υγείας τους,κέρασαν σύμφωνα με το έθιμο,χαμογέλασαν και όντας χαρούμενοι και συγκινημένοι έδωσαν ολόψυχα τις ευχές τους για υγεία και δύναμη για την καινούρια χρονιά.

Πρόκειται για ένα έθιμο που πηγάζει από την αρχαιότητα. Μια ομάδα νέων ανδρών παραλλάσσονται και οι μεταμφιέσεις αυτές αναπαριστούν πνεύματα και δυνάμεις της φύσης, στις οποίες γίνεται επίκληση για να βοηθήσουν στην νέα καλλιεργητική περίοδο και την καλή σοδειά των δημητριακών. Η προσθήκη κουδουνιών σκοπό έχει να διώξει κάθε κακό και, ταυτόχρονα, με το θόρυβο και τα πηδήματα, να “ξυπνήσει” τον σπόρο σταριού που “κοιμάται” μέσα στη γη για να αρχίσει να βλαστήσει.

Πηγή:www.karditsalive.net