Αναβιώνει αύριο το πρωί το έθιμο της Γουρουνοχαράς στην πλατεία της Φαρκαδόνας

Το έθιμο της Γουρνοχαράς αναμένεται να αναβιώσει στην Φαρκαδόνα με πρωτοβουλία της  τοπικής κοινότητας. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία το Σάββατο το πρωί, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, να απολαύσουν τσιγαρίδες και κρασί με τη συνοδεία μουσικής. Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να δουν και να βιώσουν οι νεότεροι μια πλευρά της τοπικής παράδοσης.

Τι ήταν όμως η γουρ(ου)νοχαρά;

Όπως σε όλη τη Θεσσαλία, έτσι και στη Φαρκαδόνα τις ημέρες των Χριστουγέννων έσφαζαν γουρούνια και αποθήκευαν το κρέας τους σε λίπος (λίπα) καθώς δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι συντήρησής του.

Η σφαγή των γουρουνιών πραγματοποιούνταν συνήθως του Αγίου Στεφάνου (εξ ου και γουρνοστέφανος) κατά παρέες συνοδευόμενη από φαγητό, γλέντι και χορό.

Σχεδόν όλα τα μέρη του ζώου μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κάτι: Με το κρέας και τα εντόσθια έφτιαχναν τηγανιά, πρασοσέλινο, λουκάνικα, κιμά. Με τα έντερα έφτιαχναν λουκάνικα. Με το κεφάλι και τα πόδια έφτιαχναν πατσά. Με την κύστη γινόταν η μπάλα που έπαιζαν τα παιδιά.

Το στρώμα λίπους που υπήρχε εξωτερικά του ζώου ήταν το παστό. Από αυτό γινόταν οι τσιγαρίδες, στο καζάνι που υπήρχε ήδη στη φωτιά. Η όλη διαδικασία συνοδευόμενη από κρασί, τραγούδια, χορό αποτελούσε μια ευκαιρία για γιορτή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ ΤΟ 2017