Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες ζητά το ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών και Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου

Την πλήρη αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων του νομού Τρικάλων από την πλημμύρα της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου καθώς επίσης και την προώθηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών αντιδιαβρωτικών, τεχνικών έργων και υποδομών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ζητά μέσω ερώτησης στη Βουλή το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του κόμματος κ. Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου μέσω της ερώτησης που κατέθεσαν στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Οικονομικών αναφέρονται στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία ζητώντας την άμεση αποζημίωση του 100% της ζημιάς σε καλλιεργούμενες εκτάσεις καθώς επίσης και η άμεση εκτέλεσε όλων των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων.

«Η πλημμύρα που σημειώθηκε σε περιοχές του Νομού Τρικάλων, προκάλεσε στα χωριά Πηνειάδα, Ζάρκο, Φαρκαδώνα, Κεραμίδι, Κλοκωτός, Νομή Φανερωμένη, Σερβωτά του Δήμου Φαρκαδώνας καταστροφές σε πάνω από 25.000 στρέμματα χωράφια και γεωργικό εξοπλισμό (αντλιοστάσια, συστήματα άρδευσης, μηχανήματα, κλπ) και αντίστοιχα σε πάνω από 12.000 στρέμματα στα χωριά Μεγάλα Καλύβια, Λόγγο, Αγ. Κυριακή, Γλύνο του Δήμου Τρικάλων. Καταστροφές υπήρξαν και σε ορισμένους κτηνοτρόφους των Μεγάλων Καλυβίων που έχασαν από το ζωικό τους κεφάλαιο και σε μελισσοκόμους, οδηγώντας σε αδιέξοδο πολλούς αγρότες των παραπάνω περιοχών.

Μεγάλο μέρος του αγροτικού οδικού δικτύου των παραπάνω περιοχών έχει υποστεί επίσης ζημιές, αφού κατακλύστηκε από νερά και λάσπη.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι καταστροφές στις παραπάνω περιοχές είναι συχνά επαναλαμβανόμενα εδώ και χρόνια, αφού από αυτές διέρχεται ο Πηνειός και παραπόταμοί του, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα νερά όχι μόνο της περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών και όταν βρέχει αρκετά, κατακλύζουν τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.

Τα αποσπασματικά έργα δεν λύνουν το πρόβλημα. Ποτέ δεν έχει γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός και κατασκευή ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης των υδάτων, αφήνοντας εκτεθειμένη την περιοχή στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στα παραπάνω χωριά του Νομού Τρικάλων και η άμεση αποκατάσταση τους αποτελεί κατεπείγον ζήτημα, όπως επίσης τα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, καθώς και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών έργων.», αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης των δυο βουλευτών.