Αγροτικός Σύλλογος Φαρκαδόνας και Περιχώρων: «Όχι άλλη κοροϊδία, απαιτούμε αντιπλημμυρικά έργα τώρα»

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φαρκαδόνας και Περιχώρων στέκεται στις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η υπερχείλιση του Πηνειού και Ενιπέα ποταμού

Με την φράση «όχι άλλη κοροϊδία, απαιτούμε αντιπλημμυρικά έργα τώρα», ο πρόεδρος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Φαρκαδόνας κ. Απόστολος Κοντούλης και τα μέλη της διοίκησης κ.κ. Χαράλαμπος Λαϊόπουλος, Γεώργιος Μακρής, Θωμάς Μπαντής, Αθανάσιος Σιούλης, Αθανάσιος Τσάτσος και Δημήτριος Χαλκιάς, αναφέρονται στις ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη υπερχείλιση των Ενιπέα και Πηνειού ποταμού. Πρόεδρος και διοίκηση με επιστολή που κοινοποίησαν αποκλειστικά στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα «ΚΡΗΝΗ LIVE» αναφέρονται στις σημαντικές ζημιές σε καλλιεργούμενες και μη εκτάσεις, ζητώντας άμεσα την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς και σειρά άλλων ελαφρύνσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους. Αναλυτικά η επιστολή της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Φαρκαδόνας και Περιχώρων έχει αναλυτικά ως εξής:

«Πριν ακόμη κλείσουν οι πληγές από τις προηγούμενες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και του Ιανουαρίου, χτυπημένοι από τον πρόσφατο σεισμό, όπου μετράμε ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, αποθήκες, μηχανήματα για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες των εγκληματικών πολιτικών και των διαχρονικών ευθυνών του κράτους, των κυβερνήσεων, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και την ανυπαρξία ουσιαστικών έργων προστασίας χάνουμε κάθε χρόνο τις σοδειές και το εισόδημά μας, με τις αποζημιώσεις που δίνονται από τον ΕΛΓΑ να καθυστερούν και να είναι ελάχιστες. Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρησαν για μια ακόμη φορά, καταστρέφοντας καλλιέργειες σιτηρών μηδικής, καλαμποκιού ενώ οι ζημιές που έγιναν σε χωράφια που είχαν προετοιμαστεί για σπορά είναι μεγάλες. Κάθε χρόνο φθινόπωρο και άνοιξη γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές και βλέπουμε να χάνονται οι καλλιέργειες και το εισόδημά ενώ από την άλλη οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις στο κράτος, στις τράπεζες, στον ΕΦΚΑ και στους εμπόρους αυξάνονται.

Πάλι θα ακούσουμε τα ίδια ψεύτικα λόγια και τις ανέξοδες υποσχέσεις για έργα, που αποτελούν μπαλώματα , τα οποία αποδεικνύονται ελλιπέστατα μπροστά στις καταστροφές που παθαίνουμε και δεν καλύπτουν καν την ανάγκη ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης της περιοχής μας. Ο τόπος πλημμυρίζει, οι καλλιέργειες καταστρέφονται κάθε χρόνο, γιατί απουσιάζει παντελώς η πολιτική βούληση, ο σχεδιασμός και η διάθεση ουσιαστικών κονδυλίων για έργα, πράγμα που διαθέτουν γιατί τα αντιμετωπίζουν ως κόστος κι όχι ως ανάγκη. Ο ΑΣ Φαρκαδόνας και περιχώρων καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων και του κάθε υπευθύνου για αυτή την κατάσταση και απαιτεί τώρα:

1. Να γίνει καταγραφεί των ζημιών και να αποζημιωθούν όλες οι ζημιές στις καλλιέργειες στο 100%.

2. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός στον ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει, θα αποζημιώνει όλες τις αιτίες ζημιών και νόσων χωρίς καθυστερήσεις.

3. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους από τις πλημμύρες καθώς έχουν πληγές και από τους σεισμούς.

4. Να ανασταλούν οι φορολογικές κι άλλες υποχρεώσεις, να διαγραφούν χαράτσια και χρέη προς το δημόσιο, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ κι άλλοι φόροι που επιβαρύνουν τους αγρότες.

5. Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν οι πληγέντες ως αποζημίωση.

6. Να εκτελεστούν με ευθύνη του κράτους όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά, αποστραγγιστικά έργα, ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι καλλιέργειες από τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες αλλά και την λειψυδρία που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες.».

Φωτογραφία Αρχείου