Στους λογαριασμούς των αγροτών οι προκαταβολές από την θεομηνία 

Ανάσα σε χιλιάδες αγρότες στο νομό Τρικάλων και σε άλλους νομούς της χώρας που επλήγησαν από την θεομηνία του Σεπτεμβρίου, με καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συνολικά στους λογαριασμούς 33.088 δικαιούχων Θεσσαλών αγροτών φυτικής παραγωγής πιστώθηκαν 110 εκατ. ευρώ της προκαταβολής των αποζημιώσεων.

Οι πρώτες αναφορές, θέλουν τα ποσά που πληρώθηκαν να ανταποκρίνονται στα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Εκφράστηκαν ωστόσο και ορισμένες επιφυλάξεις από κάποιους, οι οποίοι είδαν πως τα ποσά που τους καταβλήθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις εξής εξαγγελθείσες τιμές:

  • Βαμβάκι: 140 ευρώ 
  • Αραβόσιτος: 125 ευρώ 
  • Μηδική – Τριφύλλια σανός : – 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών – 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής κ.α.

Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΛΓΑ, αυτή η απόκλιση σχετίζεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής. Με άλλα λόγια, τα 140 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι για 100% ζημιά αφορούν προσεγμένες καλλιέργειες που πήγαιναν για πολλά κιλά. Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και αν η ζημιά αντιστοιχεί στο 100% της εκτιμηθείσας παραγωγής, η πίστωση έγινε με τη «δεύτερη ταχύτητα» των 100 ευρώ το στρέμμα, που ανταποκρίνεται σε ζημιές 60% με 80%.

Στο βαμβάκι, για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% πιστώθηκε προκαταβολή 100 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες, προκαταβολή 50 ευρώ το στέμμα.

Στο καλαμπόκι, σε καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% η προκαταβολή ανήλθε σε 80 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες, 40 ευρώ το στρέμμα.

Αυτό που απασχολεί έντονα τώρα τον αγροτικό κόσμο του θεσσαλικού κάμπου, είναι το χρονοδιάγραμμα της εξόφλησης. Με άλλα λόγια, το ζήτημα εν προκειμένω είναι το τι περισσεύει ακόμα να καταβληθεί αλλά και το πότε αυτό θα συμβεί. Στον κάμπο κυκλοφορούν φήμες πως η εξόφληση θα γίνει μετά από έναν χρόνο, δηλαδή το φθινόπωρο του 2024, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το ποσό της εξόφλησης.

Η επίσημες τοποθετήσεις γύρω από αυτό, θέλουν τη συνολική αποζημίωση να προσεγγίζει τις τιμές της αγοράς. Έτσι, στην περίπτωση του βάμβακος, αν η μέση τιμή, χωρίς τα πριμ ποιότητας κυμανθεί στα 60 λεπτά το κιλό, τότε ο ΕΛΓΑ θα έπρεπε να καταβάλει σε περίπτωση ολικής καταστροφής, πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα. Επίσης φήμες, κάνουν λόγο για αποζημίωση στο βαμβάκι στα 205 ευρώ, κάτι το οποίο δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις σε πιο επιμελείς παραγωγούς οι οποίοι πήγαιναν για πολλά κιλά και άρα είχαν κάνει τις αντίστοιχες δαπάνες, οι οποίες υπερβαίνουν σημαντικά το ποσό αυτό.