Στο έλεος του καύσωνα κηπευτικά και μποστανικά

Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών ήρθε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο κάμπο του νομού Τρικάλων και στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την Τετάρτη, προκάλεσαν ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με κηπευτικά, μποστανικά, αλλά και καλαμπόκι, που δεν άντεξαν στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Οι παραγωγοί πλέον βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας την παραγωγή να καταστρέφεται ενώ προβληματίζονται καθώς ο καύσωνας θα έχει και συνέχεια μέσα στην επόμενη εβδομάδα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα οι υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες πεπονιού σε περιοχές των Δήμων Φαρκαδόνας και Τρικκαίων. Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι συνθήκες καύσωνα «έκαψαν» τα πεπόνια, τα οποία βρισκόταν στο στάδιο της ωρίμανσης. Το συγκεκριμένο προϊόν πέρα από την εγχώρια αγορά, προορίζεται και για αγορές του εξωτερικού με αποτέλεσμα να ακολουθούνται συγκεκριμένες ενέργειες και διαδικασίες για την συλλογή από το χωράφι. Το προϊόν ωστόσο από τις υψηλές θερμοκρασίες ωρίμασε άμεσα με αποτέλεσμα μέσα σε ελάχιστα 24ωρα να ξεκινά να σαπίζει. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα καρπούζι, προϊόν εξίσου ευαίσθητο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται σε περιοχές των Πελινναίων, Καλυβίων, και Φαλώρειας, όπου υπάρχουν τέτοιου είδους καλλιέργειες.

Ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες δεν άφησαν αλώβητα τα κηπευτικά στις προαναφερόμενες δημοτικές ενότητες καθώς επίσης και σε εκείνες των Γόμφων, Παληοκάστρου και Ριζώματος. Οι υψηλές θερμοκρασίες «έκαψαν» στην κυριολεξία κηπευτικά τα οποία δεν άντεξαν στις υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά είναι αδύνατο να πουληθούν.

Ζημιές υπέστησαν και καλλιέργειες με καλαμπόκι, οι οποίες ποτίζονται από γεωτρήσεις των ΤΟΕΒ κι όχι από ιδιωτικές γεωτρήσεις. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι καλλιέργειες λόγω των ακραίων θερμοκρασιών απαιτούνταν άμεσο πότισμα, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι η άρδευση οδηγείται με σειρά, παρουσιάστηκαν προβλήματα.

Αγρότες και παραγωγοί πλέον βρίσκονται σε απόγνωση ενώ δεν παραλείπουν να εκφράσουν τον προβληματισμό τους για τις επόμενες ημέρες με την εκ νέου άνοδο της θερμοκρασίας. Θεωρούν ότι αν συνεχιστεί ο καύσωνας με θερμοκρασίες άνω των 40 Βαθμών Κελσίου θα καταστραφούν εντελώς τα προϊόντα κάτι που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στις λαϊκές αγορές.