Πρεμιέρα των φθινοπωρινών αγροτικών κινητοποιήσεων

Την πρώτη επίσημη διαμαρτυρία τους για σειρά προβλημάτων που απασχολούν το κλάδο τους, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήσαν το πρωί της Δευτέρας οι Τρικαλινοί Αγρότες.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη».

Η κινητοποίηση άνοιξε με χαιρετισμό της εκπροσώπου της Επιτροπής Αγώνα Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας, Αθηνά Μπαλάφα, ενώ συνεχίστηκε με ομιλία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Λάμπρο Τσέκα, που αναφέρθηκε στις δυσκολίες που βιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ο ίδιος έκανε λόγο για στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την κυβέρνηση για τη στήριξη των πλημμυροπαθών χωριών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία η  πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει λάβει τα 2.000 ευρώ μέσω του ταμείου αρωγής, ελάχιστοι τα έχουν εισπράξει, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι το σύστημα δεν δέχεται καν αιτήσεις από αγρότες που έχουν ως αποκλειστικό εισόδημα γεωργικές δραστηριότητες. Υπάρχουν επίσης πληγέντες σε χωριά που δεν έχουν λάβει τα 6.600€ δυο μήνες μετά.

Ταυτόχρονα οι τιμές σε βαμβάκι και καλαμπόκι είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι (0,20 ευρώ το καλαμπόκι, 0,60€ το βαμβάκι) ενώ κατά πολύ μειωμένες είναι και οι επιδοτήσεις που αυτές τις μέρες κατατέθηκαν καθώς αυτό προβλέπει η νέα Κ.Α.Π. της Ε.Ε..

Είναι φανερό ότι θέλουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς καθώς δεν υπάρχει κρατική μέριμνα και δέσμευση για την προστασία μας. Για αυτό άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Θεσσαλίας, κατά μήκος του Πηνειού και των παραποτάμων του ενώ μια σειρά έργα παραμένουν ημιτελή (φράγμα Ληθαίου, φράγμα Νεοχωρίτη κ.λ.).

Οι αγρότες μεταξύ των άλλων διεκδικούν:

•                   Να βρεθούν χώροι κατοικίας για τους πολίτες που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.  

•         Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες.

•                     Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ..

•                     Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

•                     Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.

•                     Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες, εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις.

•                     Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί.

•                     Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες.