Δύσκολη η χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς του Δήμου Φαρκαδόνας που αναγκάζονται να επανασπείρουν

Με ιδιαίτερες δυσκολίες και επιπρόσθετες επιβαρύνσεις ξεκίνησε η καλλιεργητική χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς του Δήμου Φαρκαδόνας. Στα αγροκτήματα πολλών κοινοτήτων του Δήμου μας, μεταξύ των οποίων και της Φανερωμένης οι αγρότες ξεκίνησαν τις επανασπορές βαμβακιού, μιας και ο σπόρος καταστράφηκε.

Οι αγρότες σύμφωνα με την «Krini Live» προ δεκαπενθημέρου είχαν ξεκινήσει την σπορά. Οι καιρικές συνθήκες με τις έντονες βροχοπτώσεις, την υγρασία και το κρύο είχαν ως αποτέλεσμα ο σπόρος να καταστραφεί, ενώ σε χωράφια που είχε είδη φυτρώσει, τα βαμβακόφυτα καταστράφηκαν από την έντονη υγρασία και το κρύο.

Βέβαια υπάρχου και οι περιπτώσεις αγροτών, όπως στο Ζάρκο και το Κεραμίδι, όπου οι αγρότες δεν κατάφεραν καν να σπείρουν ακόμη καθώς το έδαφος περιέχει υψηλά ποσοστά υγρασίας με συνέπεια να είναι λασπώδης το χώμα που δεν επιτρέπει την προετοιμασία. Οι αγρότες εκφράζουν την απόγνωση τους, καθώς προηγούμενα έτη, η ανάπτυξη των βαμβακόφυτων προς το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου βρισκόταν σε ανάπτυξη ενώ φέτος δεν έχει προχωρήσει μέχρι και σήμερα η σπορά.

Αγρότες και γεωπόνοι την φετινή χρονιά, σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών την φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα όψιμες, ενώ αν δεν προκύψουν μελλοντικά προβλήματα, η συλλογή σε βαμβάκι θα ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, όταν άλλα έτη την εν λόγω περίοδο είχε ολοκληρωθεί.

Πάντως η επανασπορά έρχεται να αυξήσει ιδιαίτερα σημαντικά το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς οι αγρότες θα αναγκαστούν και να προετοιμάσουν εκ νέου τα χωράφια τους, αλλά και να προμηθευτούν εκ νέου σπόρο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ακριβός. Ζητούν την στήριξη της πολιτείας καθώς πλέον τα περιθώρια κέρδους την φετινή χρονιά θα είναι περιορισμένα.