Απελπισία επικρατεί στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τους κτηνοτρόφους μετέφερε στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, ο πρόεδρος των Τρικαλινών κτηνοτρόφων, Γιάννης Κουττής.

Κατά την επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη στο Πετρόπορο, ο Γιάννης Κουτής είχε την ευκαιρία να περιγράψει την κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Φαρκαδόνας και του νομού, η οποία δεν αφήνει περιθώρια κέρδους, αντιθέτως τους βυθίζει στην απόγνωση και στον αφανισμό.

Πήρα την αύξηση στην τιμή πώλησης σε γάλα, το Υψηλό κόστος παραγωγής, το οποία υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία διετία, τα ζώα που εκτρέφουν, αλλά και ανύπαρκτη στήριξη από τους κατά τόπους τοπικούς φορείς, οδηγούν τους κτηνοτρόφους με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, σημείωσε ο κ. Κουτής.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι την τελευταία διετία, πολλοί κτηνοτρόφοι άρχισαν και σκέφτονται να εγκαταλείψουν το κτηνοτροφικό επάγγελμα ή το έχουν πράξει ήδη, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βαριά έξοδα.

Όπως άλλωστε υπογράμμισε πολλοί συνάδελφοί του, άρχισαν να πουλούν ζώα για να μειώσουν το υπέρογκο κόστος, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του κλάδου. Μπροστά σε όλα αυτά οι αυξήσεις στην ενέργεια, καύσιμα και ρεύμα κάνουν το επάγγελμα σήμερα ασύμφορο. Ο φόβος των κτηνοτρόφων εστιάζεται στο ερχόμενο φθινόπωρο, όταν οι τιμές στην ενέργεια θα λάβουν την ανηφόρα και πλέον τα περιθώρια θα στενέψουν ιδιαίτερα για τους ίδιους.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης, εξέφρασε την συμπαράσταση του, τόσο στους κτηνοτρόφους, όσους και στους αγρότες, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια και ο ίδιος θα σταθούν αρωγοί σε όποια προσπάθεια καταβάλλουν.