Αγωνιστικά θα κινηθούν και το καλοκαίρι οι αγρότες

Δεκαήμερο δράσεις στους Θεσσαλικούς νομούς και πανελλαδικά στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου προετοιμάζει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

Η εκτίμηση της δράσης που ανέπτυξε τους προηγούμενες μήνες καθώς επίσης και ο καθορισμός του αγωνιστικού πλαισίου του επόμενου διαστήματος μέχρι και το καλοκαίρι απασχόλησαν τη συνεδρίαση των αντιπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην γειτονική Λάρισα με την συμμετοχή εκπροσώπων από το νομό Τρικάλων και συγκεκριμένα συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη».

Στην σύσκεψη μετά από τον απολογισμό της παρελθούσης δράσης, κοινή υπήρξε η άποψη ότι ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί ενάντια στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν. Να ενταθεί, να υπάρξει σκληρός και επίμονος. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση με την συγκρότηση νέων αγροτικών συλλόγων παντού, δυνάμωμα της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους ώστε ο αγώνας μας να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να έχει προοπτική.

Ως προς αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε αγωνιστικό 10ήμερο πανελλαδικής δράσης στα τέλη Ιούνη-αρχές Ιούλη με στόχο να αναδειχτούν τα προβλήματα και να διεκδικηθεί ικανοποίηση των δίκαιων και ουσιαστικών αιτημάτων επιβίωσης που υπάρχουν σήμερα. Σε κάθε περιοχή και νομό θα αποφασίσουν οι αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι για την μορφή και τον τόπο της.

Πέραν των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο η συζήτηση επεκτάθηκε και στα προβλήματα που απασχολούν την κτηνοτροφία.

Η κατάσταση με την τιμή στο γάλα χαρακτηρίστηκε τραγική καθώς υπάρχει τεράστια μείωση και συνεχώς μειώνεται ενώ υπάρχουν και ποσότητες που δεν μπορούν να πουληθούν και το ίδιο συμβαίνει στο κρέας. Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις σε γάλα και φέτα που προωθούν μεγάλες βιομηχανίες αλλά και Ομοσπονδίες κτηνοτρόφων δεν λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα που δημιουργείται. Κάλεσαν τους κτηνοτρόφους να παλέψουν οργανωμένα ανάμεσα σε άλλα για: κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την μείωση της τιμής στο γάλα, ο ΕΛΟΓΑΚ να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο γάλατος και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλατος.