Αγχώνονται οι αγρότες του δήμου Φαρκαδόνας από τις μετεωρολογικές προβλέψεις

Φοβούνται το ενδεχόμενο χαλαζοπτώσεων που θα πλήξουν την φυτική παραγωγή και θα δημιουργήσουν οικονομικές απώλειες

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για ισχυρές καταιγίδες και έντονα καιρικά φαινόμενα εντός των επόμενων ημερών αγχώνουν τους αγρότες μας. Και πώς άλλωστε, όταν κατά καιρούς στην περιοχή της Φαρκαδόνας έχουν προκύψει μεγάλες καταστροφές από ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις. Το άγχος εντείνεται μετά τις μεγάλες, χθεσινές καταστροφές που προκλήθηκαν στην φυτική παραγωγή στην περιοχή του Δήμου Πύλης από την χαλαζόπτωση που έπληξε το απόγευμα της Παρασκευής αγροτικές περιοχές. Κι ενώ το άγχος των αγροτών της περιοχής για τις επόμενες ώρες και ημέρες εντείνεται τα βλέμματα όλων στρέφονται στον ουρανό και στους ήχους που προκαλούν κατά διαστήματα αεροπλάνα κατά τις πτήσεις τους για τον βομβαρδισμό των νεφών. Τα αεροπλάνα που κινούνται εντός των νεφών προχωρώντας σε «σπορά» ιωδιούχου άργυρου. Τη χημική ουσία που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες ώστε να μειωθεί ο όγκος του χαλαζιού και μαζί τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει σε αποζημιώσεις ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) εξαιτίας των καταστροφών.

Η επιχείρηση γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αντιχαλαζικής Προστασίας για την προστασία της φυτικής παραγωγής.

Πλέον οι αγρότες ευελπιστούν και εύχονται ήπιες βροχοπτώσεις που θα φανούν σωτήριες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού και καλαμποκιού, πολύ περισσότερο του σιταριού που απαιτεί νερό μετά την μεγάλη ανομβρία για το δέσιμο του καρπού.