Αυτοψία στα αντιπλημμυρικά της Νομής από Αγοραστό και Μιχαλάκη

Οι κ.κ. Κ. Αγοραστός και Χ. Μιχαλάκης επόπτευσαν τις εργασίες των αντιπλημμυρικών έργων στο Πηνειό Ποταμό, εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την πρόοδο των εργασιών

Αλλάζουν εικόνα οι όχθες αλλά και η κοίτη του Πηνειού ποταμού στην κοινότητα της Νομής του Δήμου Φαρκαδόνας. Τις τελευταίες ημέρες συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ξεκίνησαν τις εργασίες καθαρισμού της παραποτάμιας ζώνης, αλλά και της κοίτης του ποταμού, με σκοπό την προστασία της γέφυρας αλλά και την συγκράτηση νερού.

Κυριότερος σκοπός των έργων που εκτελεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση του χωριού και των καλλιεργειών, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά που θα σχετίζονται με πλημμυρικά φαινόμενα.

Το μεσημέρι της Τρίτης την περιοχή επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός συνοδεύομενος από τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη. Οι κ.κ. Αγοραστός και Μιχαλάκης επόπτευσαν τις εργασίες, εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την πρόοδο των εργασιών.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις τους στάθηκε στην σημαντικότητα του έργου, δηλώνοντας ότι ο Πηνειός ποταμός, το στολίδι και η πηγή ζωής του κάμπου είχε να καθαριστεί 8 περίπου δεκαετίες πριν.

Αντικείμενο της σημαντικής αυτής εργολαβίας είναι οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών από τις πλημμύρες στην κοίτη των παραποτάμων του Πηνειού ποταμού από το Μουργκάνι μέχρι το Διαλεκτό και από τη γέφυρα του Καραβόπουρου μέχρι τα όρια του νομού Τρικάλων. το έργο έχει προϋπολογιστεί με 10 εκ. ευρώ. Ωστόσο σήμερα, όπως μετέφερε ο περιφερειάρχης, κρίνονται απαραίτητες οι πιέσεις ώστε το έργο να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση ώστε να συνεχιστεί και σε άλλα σημεία πέραν της Νομής.

«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη και τις υπηρεσίες προχωράμε στην υλοποίηση σημαντικών έργων για την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Ανήκουν δε στα έργα που δημιουργούν ασφάλεια μέσω της πρόληψης, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον. Τέτοια έργα πολλές φορές δεν φαίνονται, αλλά όταν χρειάζονται έρχονται στην επιφάνεια και προστατεύουν τη ζωή των πολιτών. Συνεχίζουμε με σχέδιο, μεθοδικότητα και πυξίδα μας τον άνθρωπο. Παράλληλα στηρίζουμε την παραγωγική διαδικασία μειώνοντας το κόστος παραγωγής», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός.

Σύμφωνα με τη τεχνική περιγραφή του έργου «για την κατά το δυνατόν πλήρη αντιμετώπιση των προβλημάτων και την κατά το δυνατόν μόνιμη αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών και εγκαταστάσεων καθώς και την αποκατάσταση των προαναφερομένων βλαβών, προβλέπονται εργασίες χωματουργικών και τεχνικών έργων στις προαναφερόμενες περιοχές και σε περιοχές όπου τούτο κριθεί απαραίτητο για την ολοκλήρωση του έργου μετά από σχετική εντολή της υπηρεσίας και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ήτοι: Καθαρισμός κοίτης ποταμού από μεταφερθέντα υλικά και επιχώσεις, καθαίρεση και αποκατάσταση κοιτοστρώσεων από σκυρόδεμα, αποκατάσταση καταστραφέντων αναχωμάτων, κατασκευή νέων αναχωμάτων, επισκευή καταστραφείσας επένδυσης αναχωμάτων με συρματοκυλίνδρους, κατασκευή επένδυσης αναχωμάτων με συρματοκυλίνδρους, κατασκευή αντιπλημμυρικών προβόλων και κοιτοστρώσεων με συρματοκιβώτια, προστασία περιοχών θεμελίων γεφυρών με λιθορριπές».