Μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη: Συγκινεί για τον πατέρα της η 23χρονη που έγινε η πρώτη λήπτρια

«Εγώ είχα άγχος για τους γονείς μου γιατί δεν ήθελα να πάθουν κάτι» εξομολογήθηκε η Ελένη

Για το δώρο ζωής που της έκανε ο πατέρας της μίλησε για πρώτη φορά η 23χρονη Ελένη που έγινε η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη.

«Το ξέραμε ότι θα πάει καλά. Δεν φτάνουν αυτά που θέλω να του πω. Ο ίδιος μου είπε δεν θέλω να πούμε κάτι άλλο. Δεν θέλω να του πω ευχαριστώ, είναι λίγο» είπε στο ΟΡΕΝ αρχικά η 23χρονη.

«Η μεταμόσχευση ως λέξη είναι λίγο μεγάλη και όταν την ακούει κάποιος είναι κάτι πολύ μεγάλο αλλά όταν είσαι σε καλά χέρια δεν φοβάσαι. Είχα εμπιστοσύνη στους γιατρούς μου» πρόσθεσε.

Επανερχόμενη στον πατέρα της είπε ότι «δεν το σκέφτηκε ούτε στιγμή γιατι θα βοηθούσε το παιδί του. Εγώ είχα άγχος για τους γονείς μου γιατί δεν ήθελα να πάθουν κάτι και αυτό που σκεφτόμουν ήταν την ταλαιπωρία που θα τους βάλω σε τέτοια υπόθεση».

Η περιπέτεια για την Ελένη ξεκίνησε όταν διαγνώστηκε με κακοήθεια αλλά, όπως λέει, «λες εφόσον υπάρχει αυτό πρέπει να πάμε παρακάτω. Υπήρχε η στεναχώρια γιατί δεν ήξερες τι θα γίνει παρακάτω. Στους γονείς μου είπαν ότι η μόνιμη θεραπεία θα ήταν η μεταμόσχευση ήπατος αυτή».

Όσον αφορα, δε, τα επόμενα βήματά της η Ελένη εξομολογήθηκε ότι «επειδή είμαι σε έναν χώρο που είμαι έξω από το σπίτου μου, θα ήθελα πρώτα να γυρίσω στο σπίτι μου και αργότερα θα δω. Μετά από το σπίτι ξεκινούν όλα» με επόμενο στόχο να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο για να γίνει δασκάλα.

Όπως αποκάλυψε, τέλος, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιώργος Σωτηρόπουλος στην τελική ευθεία είναι και η δεύτερη παρόμοια μεταμόσχευση στην Ελλάδα με μια 42χρονη μητέρα να είναι στη διαδικασία δώσει το μισό συκώτι στην 20χρονη κόρη της».