Η χειρουργός οφθαλμίατρος Ευαγγελία Σ. Ρίζου (ΟΦΘΑΛΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ) σας ενημερώνει και σας συμβουλεύει:

Μάτια: Γιατί υποφέρουν την άνοιξη;

Αν και η άνοιξη θεωρείται από πολλούς η ωραιότερη εποχή του χρόνου, είναι και εποχή έξαρσης πολλών φαινομένων αλλεργίας. Την εποχή αυτή σημειώνονται πολλές αλλεργικές αντιδράσεις και στα μάτια, με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν, να δακρύζουν, να γίνονται γενικότερα ευερέθιστα, ενώ συχνά νιώθουμε να μας “τρώνε”!

Σύμφωνα με την αμερικανική αλλεργιολογική εταιρεία, περίπου το 30% των ενηλίκων και έως το 40% των παιδιών υποφέρουν από κάποια μορφή εποχιακής αλλεργίας.

Τι προκαλεί αλλεργία στα μάτια;

Τα αλλεργιογόνα είναι φυσιολογικά ακίνδυνες ουσίες που προκαλούν όμως προβλήματα σε ασθενείς που είναι προδιατεθειμένοι σε αλλεργικές αντιδράσεις. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα που μεταφέρονται στον αέρα είναι η γύρη, η μούχλα, η σκόνη και τα επιθήλια κατοικίδιων ζώων.

Στους οφθαλμούς ο χιτώνας που προσβάλλεται ως επί το πλείστον είναι ο επιπεφυκότας, η μεμβράνη που επενδύει το πρόσθιο τμήμα του βολβού του ματιού, συνεχίζοντας μέχρι και την έσω επιφάνεια των βλεφάρων. Στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η φλεγμονή του επιπεφυκότα χαρακτηρίζεται από αγγειοδιαστολή, εξοίδηση, είναι αμφοτερόπλευρη και έχει σήμα κατατεθέν τον έντονο κνησμό.

Μέτρα που μπορείς να λάβεις για να αντιμετωπίσεις την αλλεργία:

1) Να αποφεύγεις να βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο νωρίς το απόγευμα, όταν τα επίπεδα της γύρης βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους.

2) Μην τρίβεις τα μάτια όσο και να το θες. Η κίνηση αυτή απελευθερώνει περισσότερο ισταμίνη και κάνει τα συμπτώματα να χειροτερεύουν.

3) Χρησιμοποίησε άφθονα τεχνητά δάκρυα για να ξεπλένεις τα μάτια από τα αλλεργιογόνα.

4) Να κάνεις κρύες κομπρέσες με νερό (όχι με χαμομήλι) για να ανακούφιση κνησμού.

5) Ελάττωσε τη χρήση φακών επαφής ή άλλαξέ τους σε ημερήσιους για να εμποδίσεις τη συσσώρευση αλλεργιογόνων στην επιφάνεια τους.

6) Να φοράς γυαλιά ηλίου κλειστού τύπου για να εμποδίζεις τη γύρη να μπει στα μάτια σου.

7) Να κάνεις μπάνιο και να λούζεις τα μαλλιά σου κάθε βράδυ για να απαλλάσσεσαι από τους κόκκους της γύρης.

Ο ρόλος του οφθαλμιάτρου

Εκτός από τις παραπάνω οδηγίες ο οφθαλμίατρος έχει στη φαρμακευτική του φαρέτρα μια πληθώρα κολλυρίων που μπορεί να χορηγήσει στον ασθενή για την αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.

Στόχος του είναι η πρόληψη και η ελάττωση της βαρύτητας της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας με τη χορήγηση των κατάλληλων αντιαλλεργικών κολλυρίων ώστε να μειωθεί όσο είναι δυνατό η ανάγκη για τοπική χορήγηση κορτιζόνης.

ΟΦΘΑΛΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ευαγγελία Σ. Ρίζου

Γαριβάλδη 1, 42131 Τρίκαλα

Τηλ. 2431077689