Ημερίδα για το κλέφτικο τραγούδι, τη φορεσιά και τα άρματα της Επανάστασης του ’21 στο Κεφαλόβρυσο

Η εκδήλωση διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας Αγίου Γεωργίου Κεφαλοβρύσου από το Κέντρο πολιτισμού και Λαογραφίας «ΦΑΛΩΡΕΙΑ» με ομιλητή τον πρ. Πρόεδρο της Ένωσης Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ με συμμετοχή μελών του ΚΑΠΗ και κατοίκων της περιοχής.

Το κλέφτικο τραγούδι ως διακριτό είδος των επικών δημοτικών τραγουδιών πήρε το όνομά του από το περιεχόμενο των στίχων του. Στον ελλαδικό χώρο τα κλέφτικα τραγούδια είναι δημιουργήματα μιας συγκεκριμένης περιόδου, της Τουρκοκρατίας μετά τον 16ο αιώνα και στα θέματά τους διαφαίνεται η επαναστατική δράση των κλεφτών και των αρματολών. Στους στίχους εγκωμιάζεται η ζωή, τα κατορθώματα, η νικηφόρα μάχη ή ο ένδοξος θάνατός τους.

Μολονότι αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, δεν περιλαμβάνουν ακριβή διήγηση, ούτε προσήλωση σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Εδώ οι ήρωες, σε αντίθεση με τα ακριτικά, δεν έχουν υπερφυσικές ικανότητες και είναι απλοί θνητοί. Στα ολιγόστιχα, λιτά, χωρίς εξηγήσεις και περιγραφές περιστατικών, κλέφτικα τραγούδια η μετάβαση από την μια εικόνα στην άλλη γίνεται γρήγορα. Σε όλα σχεδόν απαντάται ζωντανός διάλογος μεταξύ προσώπων, ενώ ενίοτε, όταν δεν υπάρχει δεύτερο πρόσωπο, ο δημιουργός εισάγει μια συμβατική εικόνα, ένα πουλί με ανθρώπινη λαλιά, μια κόρη, προκειμένου να παραχθεί ο διάλογος.

Παρόλο που το κλέφτικο τραγούδι δεν είχε πιθανώς καθολική κοινωνική απήχηση και αποδοχή στις περιοχές δράσης των κλεφτών, έξω από αυτές το ιδεολογικό του μήνυμα είχε μια διαταξική πρόσληψη και λειτουργία. Έτσι η ποιητική έκφραση των πληθυσμών της υπαίθρου, ειδικότερα των καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων που είναι γενικότερα οι φυσικοί φορείς του δημοτικού τραγουδιού και οι παράγοντες που το συντηρούν και το αναπαράγουν, μεταφέρθηκε κωδικοποιημένη στα μπαϊράκια των επαναστατικών σωμάτων ως απόλυτο αίτημα ελευθερίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και γηραιότεροι κάτοικοι της περιοχής, Γυναίκες και Άνδρες οι οποίοι τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια, κερδίζοντας το δυνατό χειροκρότητα των παρευρισκομένων.