ΜΕΓΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ»  ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΩΝ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ

Μεγάλη επιτυχία είχε η ανοικτή ημερίδα που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων «Οι Θεριστάδες» την περασμένη Κυριακή στις 19 Φεβρουαρίου 2023 με θέμα: «Τα Λαϊκά σύμβολα των Καραγκούνηδων».

Η ημερίδα περιελάμβανε την Α΄πρωϊνή και Β΄απογευματινή Συνεδρία. Ξεκίνησε με την προσέλευση του κοινού από τις 10,30 το πρωί της Κυριακής. Στις 11,00 π.μ. κ. ο Αντώνης Β. Παπαμιχαήλ, Πρόεδρος των Θεριστάδων και της Ένωσης Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων(Ε.Κ.Ν.Τ.), απεύθυνε καλωσόρισμα και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τους επίσημους φορείς της πόλης  και διοργανωτές της εκδήλωσης. Στη συνέχεια η πρόεδρος, της ημερίδας κ. Πένυ Σακκοπούλου, Προϊσταμένη του τμήματος Αισθητικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδίας και Έφορος Εθνικών Ενδυμασιών του κεντρικού Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών κύρηξε την έναρξη των Εργασιών.

Την ημερίδα επίσης συντόνισαν διακεκριμένοι καθηγητές των Πανεπιστημίων, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης.

Στην Α΄Συνεδρία στο προεδρείο με την κ. Σακκοπούλου, διήυθηναν ο κ. Αλλέξανδρος Γ. Καρανιάρης, Δ/ντής Δ/βάθμιας Εκπ/σης Τρικάλων και Διδάσκων στο Τμήμα Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και η κ. Ναυσικά Μουλά,Φιλόλογος – πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων,και μέλος του ΔΣ τηςΑρχαιολογική και Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.),

Καταξιωμένοι ερευνητές και αναγνωρισμένοι επιστήμονες, του χώρου, παρουσίασαν τις εργασίες τους και ανέλυσαν θέματα που αφορούσαν τα Λαϊκά σύμβολα και συμβολισμούς των Καραγκούνηδων καθώς και στην αντανάκλαση που αυτά έχουν:

  • στην γεωργία και κτηνοτροφία,
  • στην παραδοσιακή ενδυμασία και γενικότερα στον τρόπο ζωής των Καραγκούνηδων,
  • στα δημώδη άσματα  και την τέχνη του λόγου.

Κατά σειρά παρουσίαση

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Γ. ΚΑΠΑΝΙΑΡΗΣ,  Δ/ντής Δ/βάθμιας Εκπ/σης Τρικάλων και Διδάσκων στο Τμήμα Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

«Ο λαϊκός πολιτισμός στον δημόσιο ψηφιακό χώρο: Η περίπτωση της Καραγκούνικης φορεσιάς».

ΑΝΤΩΝΗΣ Β. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, Πρόεδρος της ΄Ενωσης Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων, τ. Προϊστάμενος ΠΘΚΑ  Δ/βάθμιας Εκπ/σης Τρικάλων.         

« Οι Κεφαλόδεσμοι των Καραγκούνηδων ως θέμα πολιτιστικού προγράμματος στην εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου. Ο Κεφαλόδεσμος στην Φανερωμένη Τρικάλων».      

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗΣ, τ. Καθηγητής του Παιδαγωγικού τμήματος προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Η γυναίκα του Αγναντερού και οι συμβολισμοί».  

  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΛΑΧΟΥ, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αιγαίου, τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, με κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Ιστορίας.                    

«Θρησκευτικά σύμβολα στην Καραγκούνικη φορεσιά».

 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΙΧΤΗΣ,Ερευνητής Ιστορίας Λαογραφίας,  

ΣΟΦΙΑ ΤΖΕΛΛΑ,Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Συγγραφέας .           «Λαϊκά σύμβολα των Καραγκούνηδων, μέσα από τα δημώδη τους άσματα».

Στην Β΄Συνεδρία στο προεδρείο ο κ. Απόστολος Μαγουλιώτης, Καθηγητής του Παιδαγωγικού τμήματος προσχολικής Εκπαίδευσης

 Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πτυχιούχος Ενδυματολογίας και Υψηλής Ραπτικής του τμήματος Καλων Τεχνών Πανεπιστημίου Αθηνών και η κ. Ναυσικά Μουλά.

Πραγματοποιήθηκε το Εργαστηριακό μέρος με τη:

  • Διευθέτηση του παλαιότερου επίσημου νυφικού Καραγκούνικου Κεφαλόδεσμου με τη Σκούφια και τον Τσιαλμά, από την κ. Βασιλική Ασημακοπούλου – Παπαμιχαήλ, Διευθύνουσα το Εργαστήριο συντήρησης και κατασκευής Παραδοσιακών Ενδυμασιών, της Φανερωμένη Τρικάλων. Η κ. Ασημακοπούλου ανέλυσε παράλληλα τον τρόπο, καθώς και τη χρήση των υλικών κατασκευής της Σκούφιας και του Τσιαλμά.
  • Διευθέτηση του επισημου καφαλόδεσμου Μπιρέτα διαφόρων με τις κατατόπους διακρίσεις σε διάφορες Καραγκούνικες κοινότητες των Τρικάλων και της Καρδίτσας από τις            κ. Γεωργία συζ. Δ. Παχή και κ. Ειρήνη συζ. Κ. Καλατζή. Οι ίδιες παρουσίασαν τους κεφαλόδεσμους εργασίας καθώς και κεφαλόδεσμους διαφόρων περιστάσεων και διαβατηρίων εθίμων του κύκλου  της ζωής.
  • Διευθέτηση του ανδρικού καφαλόδεσμου  των Καραγκούνηδων από τον κ. Αντώνη Β. Παπαμιχαήλ ο οποίος έδωσε και ιδιαίτερες εξηγήσεις τόσο για τον ανδρικό όσο και για τους γυναικείους κεφαλόδεσμους.

Εξηγήσεις επίσης, παράλληλα με τη διεξαγωγή του εργαστηρίου έδωσε ο κ. Μαγουλιώτης  σχετικές με τη χρήση αλλά και τη φιλοσοφία κατασκευής και εξέλιξης γενικότερα της Καραγκούνικης ενδυμασίας.

  • Δύο ενδεικτικοί χοροί των Καραγκούνηδων:

α) Πασχαλιάτικος χορός από το Σιργιάνι της Φανερωμένης με το παλιό τραγούδι:

 «Για ιδές Καμάρι από ‘συρνι τ’ παπά- Κουνόμου η νύφη

    Φορεί τη σκούφια της στραβά και τον τσιαλμά στο πλάι

    Φορεί τον άσπρο το Σαϊά το κόκκινο καβάδι

Κι απ’ το φλουρί δε φαίνεται κι απ’ το μαργαριτάρι

…………………………………………………..

…………………»

β) Καραγκούνα (η χορευτική ταυτότητα των Θεριστάδων).

Στο σημείο αυτό  ο πρόεδρος της Β΄ Συνεδρίας κ. Απόστολος Μαγουλιώτης  έκανε τη λήξη της ημερίδας.

Για τη διεκπαιρέωση των παραπάνω εργασιών ενδύθηκαν με την παραδοσιακη Καραγκούνικη ενδυμασία και συμμετείχαν στην αποδοση των χορών, τα μέλη και φίλοι του συλλόγου: Κατερίνα Θεοδώρου – Τσέλιου την νυφική ενδυμασία παλαιότερου τύπου, Κατερίνα Βλάχου τη νυφική ενδυμασία της Φανερωμένης και χρονικής περιόδου1925-1940 και Ζωή Παπαευθυμίου  της χρονικής περιόδου 1955-1965, Δήμητρα Φλίγκου τη νυφική ενδυμασία του Αγναντερού της χρονικής περιόδου 1955-1965, Ειρήνη Καλατζή τη χειμερινή ενδυμασία των Ταξιαρχών, Αθανασία Γεωργάκη τη χειμερινή ενδυμασία της Φανερωμένης, η Βαϊτσα Κωτούλα τη γιορτινή ενδυμασία(φουστάνι Καμπίσιο), ο Στέργιος Κυριάκος την ανδρική ενδυμασία του Καραγκούνη της χρονικής περιόδου 1920-1940, Λαμπρινή Κωτούλα-Στάμου και Παναγιώτα Τσόγκα-Γεωργολοπούλου.

Οι εργασίες της ημερίδας διεξήχθησαν αρμονικά και μέσα σε ένα κλίμα αφοσίωσης από την πλευρά του κοινού που παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποβάλοντας εύστοχες ερωτήσεις στους εισηγητές.

Η ημερίδα είχε διδακτικό ρόλο, έδωσε πολλά ενημερωτικά μηνήματα για το αντικείμενο που πραγματεύτηκε, κέντρισε έντονα το ενδιαφέρον των συνέδρων και δημιούργησε ερεθίσματα για όλους τους ενδιαφερόμενους για μια ευρύτερη έρευνα, ασχολία, διάδοση και προβολή του Καραγκούνικου στοιχείου της περιοχής μας.

 Τις εργασίες παρακολούθησε πλήθος τρικαλινών πολιτών, εκπαιδευτικοί των σχολείων της πόλης μας, χοροδιδάσκαλοι και πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων που πλεονάζουν στην περιοχή μας καθώς και λοιπών φορέων.

            Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Μπάρδας, η βουλευτής της Ν.Δημοκρατίας κ. Κ. Παπακώστα, ο π. βουλευτής του Σύριζα κ. Χρ. Σιμορέλης, η πρ. αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ευθ. Λεβέντη, ο αντιδήμαρχος  Πρασίνου κ. Δ. Παζαϊτης, εκπρόσωπος του Σύριζα Τρικάλων κ. Μ. Κοντοτόλη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Αθ. Φαλτάκας, η καθηγήτρια γαλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θεοδ. Νίκου, ο προϊστάμενος του Γαφείου Πληροφορικής Δ/βάθμιας Εκπ/σης Τρικάλων κ. Λ. Μποτίλας, η Δ/νρια του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων κ. Αθ. Τσιοτινού, η Δ/ντρια του 4ου Λυκείου Τρικάλων κ. Μ. Αποστόλου, η Δ/ντρια του 5ου Λυκείου Τρικάλων κ. Φανή Σμιξιώτη, η πολιτισμολόγος κ. Γεωργία Ψύρρα, ο αντιπρόεδρος της ΦΙΑΛΕΘ κ. Λ. Γιοβάνης, ο πρ. πρόεδρος ομοσπονδίας των Βλάχων Αθ. Μουστάκας, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Φωτάδας κ. Στέργιος Κυριάκος, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Ράξας Ι. Παπαχρήστος.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπο την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και με τη στήριξη του Μουσείου Τσιτσάνη. Το ΔΣ των Θεριστάδων τους ευχαριστεί και ευχαριστεί επίσης για τη συμβολή και βοήθεια όλους τους παρακάτω παράγοντες, συνδιοργανωτές, χορηγούς, αρωγούς: Ένωση Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων (Ε.Κ.Ν.Τ.),  Δήμος Μετεώρων Εργοστάσιο Γάλακτος «ΟΜΗΡΟΣ», Εργαστήριο παραδοσιακών ενδυμασιών, (Βασιλική Ασημακοπούλου – Παπαμιχαήλ, Μάρμαρα – Γρανίτες, Αθανάσιος και Ευθύμιος Φαλτάκας, Βιομηχανία μισκότων «ΒΙΟΛΑΝΤΑ», Ψύρρα Γεωργία, Ευάγγελος Γεωργίου Ξενοδοχείο «Πανελλήνιον»Βιομηχανία Γάλακτος LA FARM DAIRY INDOUSTRY, Θεσσαλικό Ημερολόγιο (Θ.ΗΜ), Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική και Λαογραφική Εταιρία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.),

Επικοινωνία: 10TV, trikalaenimerosi.gr, trikalaIN.gr, trikalafocus.gr, trikalaculture.gr, trikalaola.gr, KriniLive.gr