Τo ΓΕΛ Οιχαλίας στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Στις 21 Μαρτίου 2024, πέντε μαθητές από το ΓΕΛ Οιχαλίας οι: Αγγελάκης Κων/νος, Θεοδωράκης Παναγιώτης, Γιαννίκη Δήμητρα, Κατσίποδα Χριστίνα, Ξυτσά Ιωάννα και η μαθήτρια Χαχοπούλου Στέλλα από το ΓΕΛ Φαρκαδόνας (σύμπραξη σχολείων), παρακολουθήσαμε το Masterclass2024 που πραγματοποιήθηκε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο του 20th Ιnternational Particle Physics.
Όλη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Διατμηματικό PCLab, στο Κτήριο του Κεντρικού Υπολογιστή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μαζί με άλλους 115 μαθητές από διαφορετικά σχολεία της Ελλάδας, με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να συνεργαστούμε, παρακολουθήσαμε ομιλίες από ενεργούς ερευνητές – επιστήμονες. Επεξήγησαν και ανέλυσαν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας στην περιοχή των στοιχειωδών σωματιδίων και των αλληλεπιδράσεών τους, δίνοντας μας έτσι, τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων.
Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον κ. Τράκα, ομότιμο καθηγητή στο τμήμα ΣΕΜΦΕ και συντονιστή της όλης ημερίδας, ο οποίος έκανε εισήγηση στην θεωρία των στοιχειωδών σωματιδίων. Με άλλα λόγια , αναφέρθηκε στα μιόνια, ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια και στα φωτόνια , ενώ μας εξήγησε τη διαφορά της σκοτεινής ύλης και ενέργειας. Φυσικά ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σωματίδιο του θεού «Higgs», καθώς και στη διάσπαση του. Στη συνέχεια ο κ. Τσιπολίτης αναφέρθηκε στους επιταχυντές-ανιχνευτές του Cern και στην συνεισφορά του Πολυτεχνείου στην κατασκευή του ανιχνευτή ATLAS, ο οποίος λειτουργεί 260 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η απόσταση που διανύουν τα ηλεκτρόνια κατά τη διάρκεια ενός πειράματος είναι ίση με την απόσταση Γη-Πλούτωνα, αγγίζοντας την ταχύτητα του φωτός, σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η θεματική ενότητα της κοσμολογίας. Ο κ. Νταλιάνης μας εξήγησε τη θεωρία του Big Bang και επισήμανε πως το σύμπαν συνεχώς διαστέλλεται, ενώ το 95,1 % αυτού δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί. Επιπρόσθετα, ειδική αναφορά έγινε στο σωματίδιο Ζ και Η(Higgs), πάνω στα οποία εργαστήκαμε με τη χρήση του λογισμικού Υπατία.
Κάθε μαθητής ανέλυσε 50 διαφορετικά γεγονότα από δείγμα 3000 γεγονότων, από τις συγκρούσεις πρωτονίου-πρωτονίου που πραγματοποιήθηκαν στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή LHC, όπως αυτές καταγράφηκαν στον ανιχνευτή ATLAS. Η αναγνώριση των γεγονότων έγινε με χρήση του λογισμικού HYPATIA το οποίο, με την προϋπόθεση ότι τα σωματίδια e+e–, μ+μ–, l+l–l+l– και γγ , προέρχονται από την διάσπαση ενός σωματιδίου, υπολογίζει την (αναλλοίωτη) μάζα του διασπώμενου σωματιδίου. Η ερευνητική μας εργασία, αφορούσε την αναγνώριση γεγονότων της μορφής Z→ e+e– ή Z→ μ+μ– για την παρατήρηση του σωματιδίου Ζ, και H→–, l+l–l+l– (όπου l=e ή μ) και H→2γ για την παρατήρηση του σωματιδίου Higgs. Τα εξαγόμενα αποτελέσματα, στάλθηκαν στην Νορβηγία σε ένα κέντρο επιστημόνων , οι οποίοι μας έστειλαν ως ανατροφοδότηση το γράφημα της προσωπικής μας εργασίας.
Ήταν μια πολύ ωραία και πρωτότυπη εμπειρία, αλληλεπιδράσαμε και κληθήκαμε να συνεργαστούμε με άλλους μαθητές με κοινά ενδιαφέροντα. Πήραμε μια γεύση της φοιτητικής ζωής, κινούμενοι στους χώρους του Πολυτεχνείου στους οποίους φιλοδοξούμε να βρεθούμε. Η μετακίνησή μας στην Αθήνα και η συμμετοχή μας στο Masterclass2024, οργανώθηκε από την χημικό του σχολείου μας κα. Κομματά Αγορή με την συνοδό εκπαιδευτικό κα. Βανακάρα Αφροδίτη.
Κρατάμε αυτή την εμπειρία στο μυαλό μας και στην καρδιά μας τα λόγια των δυο καθηγητριών μας: «Μasterclass 2024, ήσασταν μια εξαιρετική ομάδα! Σας εκτιμήσαμε ως νεαρούς επιστήμονες, σας καμαρώσαμε ως μαθητές μας και κυρίως, σας απολαύσαμε ως ανθρώπους! Αναζητήστε τη γνώση, εργαστείτε με μεράκι και ακούραστα αγωνιστείτε για τους στόχους σας και τα όνειρά σας! Σε αυτή την προσπάθειά σας θα μας έχετε πάντα συμπαραστάτριες. »
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΙΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΤΣΙΠΟΔΑ
ΙΩΑΝΝΑ ΞΥΤΣΑ
ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ