Αν αναρωτιέστε γιατί ένας μαθητής/μαθήτρια να επιλέξει τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) για την συνέχιση των σπουδών του μετά το Γυμνάσιο, αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους:

 Ποιοί είναι οι Τίτλοι Σπουδών στα ΕΠΑΛ;

• Αποκτάς Απολυτήριο Λυκείου Ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου.

• Αποκτάς επιπλέον Πτυχίο της Ειδικότητας (Επιπέδου 4) στο επάγγελμα που σ’ ενδιαφέρει (π.χ. Τεχνικός Πληροφορικής, Ηλεκτρολογία, Τεχνικός Οχημάτων, Βοηθ. Βρεφονηπιοκομία, Βοηθ. Νοσηλευτική, κ.α.).

• Αποκτάς Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα στην Ειδικότητα που θα επιλέξεις.

  Μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου;

Φυσικά μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια), την Πυροσβεστική, τις Αστυνομικές, τις Στρατιωτικές Σχολές μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων ή σε κάποιο από τα Δημόσια ΙΕΚ ή Ιδιωτικά ΙΕΚ.

• Μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο Πανεπιστήμιο (ΑΕΙ).

• Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στην Γ’ Τάξη θα εξεταστείς σε 4 μαθήματα: τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά και σε δύο (2) μαθήματα της Ειδικότητάς που έχεις επιλέξει.

• Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στις Πανεπιστημιακές σχολές της Ειδικότητας που σπούδασες.

• Μπορείς να εγγραφείς στα Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) με φοίτηση μόνο 3 εξαμήνων στην ίδια Ειδικότητα ή 5 Εξαμήνων για την απόκτηση νέας Ειδικότητας.

• Μπορείς να κάνεις αίτηση για να συμμετάσχεις στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ της ειδικότητάς σου και μετά από επιτυχία στις εξετάσεις Πιστοποίησης να αποκτήσεις ισότιμο τίτλο σπουδών με αυτό των ΙΕΚ, δηλαδή Επιπέδου 5.

 Ποιά είναι τα μαθήματα που θα κάνω στο ΕΠΑΛ;

• Α’ Τάξη ΕΠΑΛ: Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας (Νέα Ελληνικά , Μαθηματικά, Φυσική, κλπ) υπάρχουν και τρία (3) μαθήματα επιλογήςπροσανατολισμού για να σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον Τομέα που επιθυμείς να συνεχίσεις στην Β’ Τάξη. Επίσης, υπάρχουν μαθήματα όπως: Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Ασφάλεια & Υγεία στο χώρο εργασίας και Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων.

• Β’ Τάξη ΕΠΑΛ: Σύμφωνα με τον Τομέα που θα επιλέξεις να σπουδάσεις, θα κάνεις μαθήματα Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και Επαγγελματικά μαθήματα (23 ώρες). Τα Επαγγελματικά μαθήματα μπορούν να είναι Θεωρίας, Εργαστηριακά ή και Μεικτά (δηλ. Θεωρία + Εργαστήριο). Για παράδειγμα το μάθημα “Τεχνολογία Μηχανολογικών Κατασκευών” του τομέα Μηχανολογία είναι μεικτό μάθημα 7 ωρών: 2 ώρες Θεωρίας και 5 ώρες Εργαστηρίου.

• Γ’ Τάξη ΕΠΑΛ: Στην Γ’ τάξη επιλέγεις μια από τις Ειδικότητες του ΤομέαΤα μαθήματα διακρίνονται σε Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και μαθήματα Ειδικότητας (23 ώρες). Επίσης τα μαθήματα Ειδικότητας είναι Θεωρίας, Εργαστηριακά ή Μεικτά (δηλ. Θεωρία + Εργαστήριο).

Όπως καταλαβαίνεις κυρίως στην Β’ και στην Γ’ Τάξη τα μαθήματα είναι εξειδικευμένα στο επάγγελμα που θα επιλέξεις να σπουδάσεις και σε προετοιμάζουν τόσο με το κατάλληλο Θεωρητικό υπόβαθρο όσο και σε πρακτικό επίπεδο μέσα στο χώρου του Εργαστηρίου με κατάλληλες εργαστηριακές Ασκήσεις.

Σημαντικές Πληροφορίες που αφορούν τους Τομείς και τις ειδικότητες του ΕΠΑ.Λ Φαρκαδόνας.

Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας

Άτομα με ενδιαφέροντα και κλίση στα οικονομικά θα πρέπει να εξετάσουν την προοπτική σταδιοδρομίας στις ειδικότητες του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας της τουριστικής βιομηχανίας, στα τμήματα της διοίκησης και της οικονομικής διαχείρισης τους.

 Ειδικότητα: Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών είναι ο επαγγελματίας που συντάσσει, διεκπεραιώνει αλληλογραφία, εκθέσεις, αναφορές και κάθε είδους έντυπα, οργανώνει και διεκπεραιώνει συσκέψεις, ταξίδια, συναντήσεις και συνεντεύξεις ανωτέρων στελεχών, συγκεντρώνει οικονομικές πληροφορίες από όλα τα τμήματα και διεκπεραιώνει δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν μπορεί να απασχοληθεί κυρίως σε οικονομικές υπηρεσίες υπουργείων, τράπεζες, εταιρείες και λογιστικά γραφεία, χρηματιστηριακά γραφεία, ασφαλιστικά ταμεία, κ.ά.

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

Ειδικότητα: Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής ειδικεύεται στη λειτουργία, διαχείριση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων, στην αυτόνομη επιχειρηματική παραγωγή βασικών φυτικών προϊόντων, στην κατανόηση βασικών αρχών βιολογικής καλλιέργειας, κανόνων γεωργικής οικονομίας και επιχειρηματικής συνείδησης. 

Τομέας Μηχανολογίας

Τα Μηχανολογικά Επαγγέλματα απαιτούν οργανωτικές ικανότητες, μεθοδικότητα κι ιδιαίτερη υπευθυνότητα για την εκτέλεση των μελετών που εκπονεί ο Μηχανολόγος Μηχανικός. 

Ειδικότητα: Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων & Κατασκευών

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων & Κατασκευών μπορεί να χρησιμοποιεί και να εφαρμόζει τα μέσα και τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, να εξασφαλίζει την τήρηση των προδιαγραφών και ασφαλείας των εργαλειομηχανών, να εκτελεί σύμφωνα με τα σχέδια εργασίες κατεργασίας σε εργαλειομηχανές, κ.ά. Μπορεί να απασχοληθεί σε βιομηχανίες ή βιοτεχνίες κεφαλαιουχικών ή καταναλωτικών αγαθών, εμπορικές επιχειρήσεις συναφών δραστηριοτήτων, ως τεχνίτες συντήρησης και σε υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

Κων/νος Βούλγαρης​​​