Βέβαιο για τα σχολεία του Ζάρκου…με ερωτηματικό για εκείνα του Διασέλλου

Η αποκατάσταση των ζημιών στο κτίριο του δημοτικού σχολείου Ζάρκου φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη ενώ για του Διασέλλου υπάρχουν ακόμη και σήμερα ερωτηματικά

Ο μεγάλος σεισμός της 3ης Μαρτίου αλλά και η έντονη μετασεισμική ακολουθία που συνεχίστηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα άφησαν μικρές και μεγάλες πληγές στα σχολεία σε κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Τα σοβαρότερα και ευρείας έκτασης προέκυψαν στο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Ζάρκου, καθώς και στο κτίριο που στεγάζει το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Διασέλλου.

Από τους ελέγχους που πραγματοποιήσαν την περασμένη άνοιξη μηχανικοί του Δήμου αλλά και οι δευτεροβάθμιοι από ειδικά κλιμάκια έκριναν τα δυο σχολικά κτήρια ακατάλληλα προς χρήση. Μάλιστα αποφασίστηκε οι μαθητές του Ζάρκου να μεταφερθούν στο κτίριο του πρώην γυμνασίου Ζάρκου για τα μαθήματά τους, ενώ για στο Διάσελλο τα μαθήματα γίνονται σε κοντέινερ, τα οποία μεταφέρθηκαν στο χωριό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τι θα γίνει ωστόσο από την νέα σχολική χρονιά η οποία πλησιάζει;

Σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» και τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών κ. Βαγγέλης Κοσμάς, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν οι ζημιές στα δυο σχολικά κτήρια του Ζάρκου και του Διασέλλου είναι τεράστιες. Στην μεν πρώτη περίπτωση του Ζάρκου οι ζημιές εκτιμάται ότι δεν μπορούν να επιλυθούν με τεχνικές επεμβάσεις με το κτίριο να παρουσιάζει σε ορισμένα σημεία προβλήματα στατικότητας. Οπότε σε αυτή την περίπτωση και μέχρι να αποφανθούν οριστικά οι μηχανικοί τα μαθήματα θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά να πραγματοποιούνται στο γυμνάσιο.  Τα μεν νήπια θα συνεχίσουν να φοιτούν στο χώρο του παιδικού σταθμού, το κτίριο του οποίου δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.

Για την περίπτωση του Διασέλλου μέχρι στιγμής οι απόψεις είναι διφορούμενες. Το κτίριο ναι μεν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ωστόσο υπάρχουν οι κάποιες εκτιμήσεις ότι οι ζημιές μπορούν να επιδιορθωθούν μετά από τις αναγκαίες τεχνικές επεμβάσεις. Μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις τα παιδιά θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν τα μαθήματα τους στα κοντέινερ.

Για τα υπόλοιπα σχολεία που αντιμετωπίζουν μικροζημιές, αξίζει να αναφερθεί ότι έχει αναλάβει εργολάβος, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επισκευές την περασμένη άνοιξη ώστε τα παιδιά να πραγματοποιούν τα μαθήματα τους με ασφάλεια. Πλέον ο εργολάβος θα κληθεί να αποκαταστήσει τις εξωτερικές ζημιές που παρουσιάζουν τα κτήρια, εργασίες που σύμφωνα με τον κ. Κοσμά θα έχουν ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η νέα διδακτική χρονιά.