Θύμησες του παρελθόντος ήρθαν να ζωντανέψουν στον Κλοκοτό

Αναβίωσε στη θέση Βρυσούλες η παραδοσιακή διαδικασία πλυσίματος χαλιών και κλινοσκεπασμάτων σε εκδήλωση με τίτλο «Τ’  Αη Δημητριού τα στρώνουν και τα Αη Κωνσταντίν τα σηκώνουν»

Θύμησες του παρελθόντος ήρθαν να ζωντανέψουν στα μάτια όλων εκείνων που συμμετείχαν στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλοκοτού το πρωί του Σαββάτου. Εικόνες και σκηνές μιας άλλης εποχής που διαδραματιζόταν μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και είναι συνυφασμένες με το χωριό. ήταν εκείνες οι εποχές που από κάθε γωνιά του Δήμου μας αλλά και γειτονικών κοινοτήτων του Κλοκοτού, έσπευδαν από τα τέλη της άνοιξης και μέσα στο καλοκαίρι στην θέση «Βρυσούλες» για να πλύνουν χαλιά και κλινοσκεπάσματα για να τα φυλάξουν μετά στους «γιούκους» και στις ντουλάπες.

Μια διαδικασία που γινόταν πάντα στο Κλοκοτό και στην συγκεκριμένη θέση, που ευνοούσε χάρη στα γάργαρα νερά του χειμάρρου αλλά και στο πετρώδες έδαφος.

Η εν λόγω διαδικασία για τους παλαιότερους αλλά και τους νεότερους που έρχονται στις μνήμες μας αυτές οι εικόνες, μιας και περιμέναμε την στιγμή για το πλύσιμο στο Κλοκοτό από τους γονείς μας, να ακολουθήσουμε και να παίξουμε με το νερό, δεν λέει να ξεχαστεί. Ακόμη και σήμερα, όπου το πλύσιμο των χαλιών γίνεται στα καθαριστήρια, ακόμη και σήμερα που το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων γίνεται στα πλυντήρια.

Βλέπεται οι εποχές άλλαξαν, η ανάπτυξη της τεχνολογίας χάραξε νέους δρόμους και οι παραδοσιακές εικόνες εξανεμίστηκαν.

Αυτές τις εικόνες προσπάθησε να επαναφέρει στις μνήμες των παλιότερων και στα μάτια των νεότερων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλοκοτού το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την «ΚriniLive.gr» που βρέθηκε αποκλειστικά εκεί, καλύπτοντας την εκδήλωση, η συγκίνηση του κόσμου υπήρξε μεγάλη. Τίτλος της εκδήλωσης «Τ’  Αη Δημητηριού τα στρώνουν και τα Αη Κωνσταντίν τα σηκώνουν».

Γυναίκες του χωριού και μέλη του Συλλόγου ήραν να αναπαραστήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα δρώμενα που πραγματοποιούνταν κατά το παρελθόν στην συγκεκριμένη θέση. Τότε που με κάθε μέσο και τρόπο μεταφερόταν χαλιά και «στρωσίδια» στο συγκεκριμένο ποταμάκι που δεν στέρευε χειμώνα καλοκαίρι για να πλύνουν και να τα στεγνώσουν.

Κατά την εκδήλωση υπήρξε το πλύσιμο των χαλιών και των σκεπασμάτων ενώ από την εκδήλωση δεν έλειπε το τραγούδι και ο χορός από τις παλιότερες γυναίκες με την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου του Συλλόγου κας Γιάννας Αλεξίου.

Σην εκδήλωση συμμετείχε η βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ κα Κατερίνα Παπακώστα, ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Θανάσης Κοσμάς και οι αντιδήμαρχοι Φαρκαδόνας κ. Γιώργος Γεωργίου και Βαγγέλης Κοσμάς.

Ουσιαστικά για το Σύλλογο είναι η πρώτη εκδήλωση ενώ έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα και μέσα στο καλοκαίρι αρκετές άλλες.

Από την πλευρά της η διοίκηση ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο για την διευθέτηση του χώρου για την διεξαγωγή της εκδήλωσης.