Στη Βουλή Της FYROM Η Συμφωνία Για Τη Μετονομασία Της Σε Βόρεια Μακεδονία

Στη Βουλή της πΓΔΜ εισέρχεται σήμερα η συμφωνία για τη μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία

Τα βήματα που απαιτούνται

Χθες ο υπουργικό συμβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε σε συνεδρίασή του το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, που υπεγράφη την Κυριακή από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ έως την Παρασκευή αναμένεται η ψήφισή της, με απλή πλειοψηφία.

Ακολούθως, το κείμενο θα πρέπει να υπογράψει ο πρόεδρος της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος όμως έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα αρνηθεί.

Σε αυτή την περίπτωση η συμφωνία θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο και θα πρέπει να περάσει με απόλυτη πλειοψηφία 61 βουλευτών.

Κοτζιάς: «Πήρα όνομα erga omnes, χωρίς αλυτρωτισμούς. Έπρεπε να πάρουν και αυτοί κάτι»

Στην Ελλάδα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τη συμφωνία. «Δεν δώσαμε το όνομα, το πήραμε πίσω» τόνισε το πρωί στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία που υπογράφηκε ήταν η καλύτερη για τη χώρα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ιθαγένειας ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε: «Πήρα όνομα erga omnes, χωρίς αλυτρωτισμούς. Έπρεπε να πάρουν και αυτοί κάτι» ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι διαφωνούν με το παρελθόν τους.

Μάλιστα αναφερόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «μάλλον κατάλαβε ότι δεν ήταν σωστή η πολιτική του πατέρα του, αλλά του Σαμαρά».

Το 2014 επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά δημιουργήθηκαν οργανώσεις μακεδονικές που συντηρούσαν ένα κλίμα, προκειμένου ο πρώην πρωθυπουργός «να πατρονάρει εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σηφάκης.

«Για να έχει τέτοια ζέση ο πρωθυπουργός» με το Μακεδονικό «προφανώς και έχει λάβει κάποιες υποσχέσεις» ως προς τις οικονομικές εξελίξεις, εκτίμησε μιλώντας στο σταθμό μας ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος.

«Η στήριξη στο Μακεδονικό δεν σημαίνει και στήριξη στην κυβέρνηση», επανέλαβε στον Αθήνα 9.84 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, για να προσθέσει όμως ότι ο ίδιος θεωρεί εθνικά επωφελή και μια κυβερνητική συνεργασία, υπό την προϋπόθεση «μετακίνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά θέματα και συμφιλίωσής του με την πραγματικότητα».

Εν τω μεταξύ, ανέλπιστα καλή χαρακτήρισε, μέσω του Αθήνα 9.84,  τη συμφωνία ο Αχιλλέας Μητσός, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Απέρριψε τα περί παζαριού του Μακεδονικού με το χρέος, ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει συνδετικός κρίκος, που είναι η αξιοπιστία της χώρας». «Μια χώρα που είναι σοβαρή και αντιδρά με ευρωπαϊκό τρόπο έχει θετικότερη αντιμετώπιση», όπως είπε.

ΠΗΓΗ:http://athina984.gr