Προσεγγίζοντας την τοπική Ιστορία και αναζητώντας την πολιτιστική κληρονομιά οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ζάρκου επισκέφτηκαν την πόλη των Τρικάλων

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές του Δ.Σχ. Ζάρκου συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους επισκέφτηκαν  το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα. Η κυρία Κλιάφα παρουσίασε στα παιδιά τον Πηνειό  μέσα από μύθους και θρύλους. Φωτογραφίες μιας άλλης εποχής «μίλησαν» για τα παλιά επαγγέλματα, τις δραστηριότητες, την ενδυμασία των ανθρώπων, την προσπάθειά τους να επιβιώσουν και να αξιοποιήσουν το υδάτινο στοιχείο, το ανάγλυφο της περιοχής που  ενθουσίασαν πολύ τα παιδιά .Η κυρία Κλιάφα με απλά και κατανοητά λόγια αφηγήθηκε ιστορίες και μύθους για  τον Πηνειό. Στη συνέχεια οι μαθητές κεράστηκαν από την κυρία Κλιάφα και  γεύτηκαν τα αναψυκτικά της ομώνυμης εταιρίας ,Ακολούθησε ξενάγηση στην αίθουσα τοπικής ιστορίας όπου υπάρχουν δεκαπέντε μεγάλα θεματικά ταμπλό που αναφέρονται στις διάφορες πτυχές της τρικαλινής ζωής (τοπική αυτοδιοίκηση, βιομηχανία, καλλιέργεια της γης, στρατός, εκπαίδευση, θεσσαλικοί σιδηρόδρομοι, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία και κινηματογράφος) επιχειρείται να δοθεί στον επισκέπτη μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της εξέλιξης της πόλης από το 1881 ως τις μέρες μας. Μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, προγράμματα εκδηλώσεων, χαρτονομίσματα και μικροαντικείμενα οικιακής χρήσης ιστορείται η ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο.
Τα ταμπλό συνοδεύονται από κατατοπιστικά κείμενα, τα οποία βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει καλύτερα τις μεγάλες αλλαγές που σημάδεψαν την πορεία αυτής της πόλης από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται και πενήντα μεγάλες φωτογραφίες με απόψεις της πόλης, όπως ήταν ως το 1960.

Συνεχίζοντας το ταξίδι στη γνώση οι μαθητές επισκέφτηκαν το Αθλητικό Μουσείο της πόλης, όπου ήρθαν σε επαφή με ιστορικά τεκμήρια της αθλητικής  κληρονομιάς  των Τρικάλων. Ένα  φωτογραφικό αρχείο και μια πλούσια συλλογή τεκμηρίων, αναπτύσσεται στους δυο ορόφους του μουσείου. Η δομή της είναι θεματική, με αντικείμενα που με τη φυσική τους παρουσία ιστορούν τη λαμπρή διαδρομή του τρικαλινού αθλητισμού από το 1896 έως και σήμερα.

Και τέλος πραγματοποιήθηκε μία μουσική διαδρομή  στην εποχή του Τσιτσάνη.  Επισκεπτόμενοι το «Μουσείο Τσιτσάνη», έναν νέο χώρο ο οποίος συνενώνει στοιχεία διαφορετικών πολιτιστικών και κοινωνικών διαδρομών. Από χαμάμ σε φυλακή και από χαρά σε λύπη, η μουσική έρχεται να απλώσει τη δική της νότα και να δημιουργήσει μια ποικιλία συναισθημάτων. Τα παιδιά άκουγαν με προσήλωση την υπεύθυνη του μουσείου να ξετυλίγει τη ζωή του μεγάλου συνθέτη , άκουσαν τραγούδια του από διάφορους δίσκους   και η επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων μας γέμισε συναισθήματα, εικόνες ,γνώσεις και φυσικά άριστη ψυχική διάθεση!

Οι μαθητές και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου ευχαριστούν ιδιαίτερα την κυρία Μαρούλα  Κλιάφα  για τη φιλοξενία , τη συνεργασία και την υπομονή που έδειξε στην αλληλεπίδρασή της  με τα παιδιά όπως επίσης και τους υπεύθυνους των Μουσείων.