«Ο εφιάλτης επανήλθε στη λεκάνη του κάμπου του δήμου Φαρκαδόνας»

Ο Πηνειός, η «ΕΥΛΟΓΙΑ» του κάμπου που όταν πλημμυρίζει γίνεται «ΚΑΤΑΡΑ»

Για πολλοστή φορά στα χρονικά και για τέταρτη φορά φέτος, ο κάμπος της Φαρκαδόνας και όχι μόνο πλημμύρισε, με αποτέλεσμα οι καταστροφές στο φυτοζωϊκό κεφάλαιο αναμένεται να είναι σημαντικές.
Και όχι απλά πλημμύρισε, αλλά στην κυριολεξία πνίγηκε ο κάμπος. Μπορεί οι πλημμύρες να μην είναι σε χρονικό σημείο συγκομιδής, όπως ήταν το Σεπτέμβρη του ’16 ή τον Ιούνη της ίδιας χρονιάς, όμως δε παύουν να είναι καταστροφικές και ζημιογόνες για τα ήδη σπαρμένα σιτηρά, όπως και για την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Για μια ακόμα χρονιά επιβεβαιώνεται, με τραγικό τρόπο, ότι η περιοχή στο Δήμο Φαρκαδόνας, αλλά και γενικότερα ο Νομός Τρικάλων, είναι μια περιοχή ανοχύρωτη στα καιρικά φαινόμενα.
Τι να πούμε, πάλι τα ίδια; Για τα μεγάλα λόγια, για τις βαρύγδουπες δηλώσεις και τις ανακοινώσεις, για την αναγκαιότητα των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων πρόληψης και προστασίας, για την υποτιθέμενη στήριξη, αποζημίωση και αρωγή των φορέων και της πολιτείας; Τα αυτονόητα;
Νοιώθω και πιστεύω όλοι μας, ότι αρχίζουμε όχι απλά να αγγίζουμε τα όρια της γραφικότητας, αλλά ότι τα έχουμε ξεπεράσει και πολύ μάλιστα. Το θεωρώ κατάντια και το λέω χωρίς ενδοιασμούς, για μία ακόμη φορά να εκδώσουμε ψήφισμα και να πάρουμε απόφαση στήριξης υπέρ των αγροτών για το ίδιο καταστροφικό φαινόμενο, τις πλημμύρες των χωραφιών του Δήμου μας.
Δεν χρειάζονται άλλα λόγια, δεν χρειάζονται άλλες υποσχέσεις, δεν είναι λύση οι πενιχρές αποζημιώσεις, οι οποίες πενιχρές αποζημιώσεις σε βάθος χρόνου αν αθροιστούν, θα είχαν ήδη καλύψει τα απαραίτητα φράγματα της περιοχής.
Χρειάζονται αποφάσεις, ρήξεις, τομές, χρειάζονται συγκεκριμένες, πραγματικές, ρεαλιστικές, άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις και μάλιστα ΕΡΓΑ με συγκεκριμένο και μικρό χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης. Χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγικός σχεδιασμός.
Μπορεί οι αγρότες να μην έχουν τη τεχνογνωσία και την επιστημονική κατάρτιση των μελετητών και των κατασκευαστών, αλλά είναι οι μόνοι που «γνωρίζουν» καλύτερα από το καθένα, τον κάμπο, τα ποτάμια, τους παραποτάμους, τα αρδευτικά και τα αποστραγγιστικά έργα εκεί που χρειάζονται, τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
Ήδη οι αγροτικοί φορείς, οι Δήμοι, οι Τοπικές Κοινότητες, ακόμη και η ίδια η Περιφέρεια έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους από το περασμένο Οκτώβριο. Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις και για κάποια έργα – φράγματα, ακόμη και μελέτες. Ήδη έχουν υπάρξει οι δεσμεύσεις, πέραν των υποσχέσεων. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει ένας ελάχιστος προγραμματισμός και ένα χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών;
Μήπως πρέπει άμεσα οι δημόσιοι φορείς, τα αρμόδια υπουργεία, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος, Γ.Ο.Ε.Β. και οι Τ.Ο.Ε.Β. να συντονιστούν και να συναποφασίσουν μαζί με τους αγρότες τις αμεσότερες και πιο προσφερόμενες λύσεις. Όσο και να ακούγεται παράξενο, υπάρχουν οι κατά τόπους άμεσες προτεινόμενες λύσεις από τους αγρότες, λύσεις που δεν μπορεί να τις προτείνει κάποιος, αν δεν γνωρίζει την περιοχή.
Είναι δυνατόν το 2018 που η τεχνολογία τρέχει με «χίλια», ένα ποτάμι, ο ΠΗΝΕΙΟΣ, που είναι «ΕΥΛΟΓΙΑ» για το κάμπο, με τα όσα προσφέρει κάνοντας την περιοχή εύφορη, γόνιμη, πλουτοπαραγωγική, ευλογημένη, όταν πλημμυρίζει να γίνεται «ΚΑΤΑΡΑ»;
Μέχρι πότε θα ξορκίζετε το Ποτάμι και θα κρύβεστε βρίσκοντας άλλοθι πίσω από το: «Ξεχείλισε ο Πηνειός, τι να κάνουμε, να τα βάλουμε με τη φύση, να τα βάλουμε με το Θεό;».
Όχι, δεν ζητάμε να τα βάλετε ούτε με τη φύση ούτε με το Θεό. Τον τεράστιο «ενεργειακό γίγαντα» που λέγεται Πηνειός και που αποτελεί πηγή ζωής για τον κάμπο θέλουμε να μας βοηθήσετε να τιθασεύσουμε, να διαχειριστούμε και σωστά να τον εκμεταλλευτούμε.
Και αν η πολιτεία δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει μέσω των υπηρεσιών της να διαχειριστεί, δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να μας προστατέψει από το Πηνειό, τους παραποτάμους του και τα νερά αυτών, τότε ας ζητήσει τη βοήθεια των πολιτών που είναι και άμεσα εμπλεκόμενοι και ας τους επιτρέψει, στηρίζοντάς τους με κάθε τρόπο να τα διαχειριστούν μόνοι τους ή στην τελική από κοινού για να δοθεί κάποτε ολοκληρωτική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής.
Όμως και αυτό δεν είναι η ενδεικνυόμενη λύση. Ούτε ο Δήμος μπορεί να σηκώσει μόνος του ένα τέτοιο φορτίο, αν δεν παρέμβουν Περιφέρεια και Πολιτεία μαζί. Όταν μάλιστα «απριόρι» και χωρίς δεύτερη κουβέντα, ο κάμπος της Φαρκαδόνας είναι εδώ και πολλά χρόνια, χαρακτηρισμένος ως ζώνη ανάσχεσης υδάτων και αποτελεί «προστατευτικό ανάχωμα» για τις περιοχές που υπάρχουν μετά από αυτόν προς Λάρισα.
Είναι τόσο δύσκολο να προχωρήσουν τη διαδικασία κάποιων προταθέντων φραγμάτων που χαρακτηρίζονται ως αντιπλημμυρικά, ως αρδευτικά αλλά και ως υδρευτικά;
Είναι αδιανόητο ένας τέτοιος τεράστιος υδάτινος όγκος να διέρχεται μέσα από το αγρόκτημά σου (Δήμος Φαρκαδόνας) και για τη διαχείριση των υδάτων όχι μόνο του Πηνειού αλλά και των παραποτάμων του καθώς και των καναλιών, να έχουν λόγο, άποψη και «τηλεφωνική διαχείριση άλλοι από μακριά» και εσύ να είσαι ο τελευταίος, που θα έχει λόγο και άποψη και μερικές φορές να μην ερωτάσαι καν ή μόνο να «εκτελείς» εντολές.
Μπορεί το NOVARTIS επικοινωνιακά να “πουλάει” μπορεί τα συλλαλητήρια, το Μακεδονικό ή το Σκοπιανό να είναι «πιασάρικα», όμως μη σας διαφεύγει πως τα “πολιτικά ή κομματικά κέρδη” από τα παραπάνω, είναι ασήμαντα μέχρι μηδαμινά και το βασικότερο πρόσκαιρα και εφήμερα.
Τι περιμένετε κύριοι της κυβέρνησης και εσείς οι πολιτικοί της καθώς και εσείς κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει μελλοντικοί κυβερνήτες για να εντάξετε στις άμεσες προτεραιότητες σας το μείζον ζήτημα της επίλυσης της πλημμυροπάθειας του Δήμου Φαρκαδόνας και ολόκληρου του νομού γενικότερα; Τι σας εμποδίζει να διατυπώσετε ξεκάθαρη θέση και να μας πείτε με κάθε ειλικρίνεια τι έχετε κατά νου; Υπάρχει η πολιτική βούληση για άμεση και ολοκληρωμένη λύση;

Καραμάνος Ηλίας