Ναι αλλά υπό προϋποθέσεις είπε ο γιατρός
Τη δική του πρόταση κατέθεσε εγγράφως ο δημοτικός σύμβουλος Φαρκαδόνας κ. Ανδρέας Παπαγεωργίου σχετικά με τη φετινή διοργάνωση της «Ζωντανής Φάτνης» την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων.
Ο κ. Παπαγεωργίου αφού αναφέρθηκε μέσω του κειμένου τους στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μέσος Φαρκαδόνιος πολίτης, οικονομικές αδυναμίες, ανεργία, κακή ψυχολογία εξαιτίας των τρεχουσών εξελίξεων, μίλησε για το εγχείρημα της «Ζωντανής Φάτνης» η οποία την περσινή περίοδο δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ταυτόχρονα κατέθεσε τη δική του πρόταση η οποία έκανε λόγο για μικρότερο κόστος ίσο και όχι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, λιγότερες ημέρες λειτουργίας του θεματικού πάρκου, όπως επίσης και διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλα τα χωριά του Δήμου.
Για όπως είπε «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» στην συγκεκριμένη Δήμος δεν είναι μονάχα η Φαρκαδόνα, αλλά και τα υπόλοιπα 18 χωριά.
Το κείμενο του κ. Παπαγεωργίου ανέφερε μεταξύ των άλλων τα εξής:
Οι στόχοι που θέσαμε με την «Ζωντανή Φάτνη» δεν επετεύχθησαν , όχι από παραλείψεις ή λάθη της δημοτικής αρχής αλλά κυρίως γιατί:
1) έγινε σε λάθος καιρούς γιατί όπως όλοι μας γνωρίζουμε τη ζοφερή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα… Προφανώς αν είχε γίνει πριν το 2010 η έκβαση θα ήταν πολύ διαφορετική, πολύ καλύτερη.
2) είμαστε σε μεγάλη απόσταση από τα Τρίκαλα και επομένως δεν μπορεί η «Ζωντανή Φάτνη» να αξιοποιηθεί ως συμπληρωματική δράση του «Μύλου των ξωτικών»
3) δεν έχει ακόμη εδραιωθεί μεταξύ των δημοτών η ιδέα της δημοτικής συνείδησης, η ιδέα του ενός δήμου και τα χωριά μας σε ορισμένες περιπτώσεις αντιδρούν ανταγωνιστικά
Επιπλέον οι μέρες είναι πολλές για τη λειτουργία της «Ζωντανής Φάτνης» και επίσης υπάρχει πολλή μεγάλη «κοιλιά» στη διάρκεια της μέρας, τα δε θέματα που μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά είναι λίγα και μικρής διάρκειας και είναι αναπόφευκτο οι επισκέπτες να μεταβούν στο Μύλο μόνο. Άλλωστε η εδραίωση στη συνείδηση των χριστουγεννιάτικων επισκεπτών του «Μύλου των Ξωτικών» είναι πολύ μεγάλη και η διαφήμιση ακόμα μεγαλύτερη και δυστυχώς για την περιοχή μας δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, ούτε ανταγωνιστικά, ούτε συμπληρωματικά με το «Μύλο των Ξωτικών» . Εν ολίγοις από όσους έρχονται για τον Μύλο, ορισμένοι μόνον από αυτούς θα σκεφθούν να περάσουν από τη «Ζωντανή Φάτνη» και μάλιστα κατά την αποχώρησή τους. Τότε όμως θα είναι κορεσμένοι και κουρασμένοι και θα το ματαιώσουν, όπως δυστυχώς με πολλούς γνωστούς μας έγινε και πέρυσι.. Φυσικά ταξιδεύοντας προς τον Τρίκαλα η ανυπομονησία τους να δουν τον «Μύλο των Ξωτικών» και να τακτοποιηθούν κλπ δεν τους επιτρέπει να λοξοδρομήσουν. Τα παραπάνω δεν είναι υποθετικά, δεδομένου ότι έχουν διαδραματισθεί πέρυσι και έχουμε πλέον τις αποδείξεις. Δράττομαι δε της ευκαιρίας να υπενθυμίσω, ότι πέρυσι είχα εκφράσει στη συνεδρίαση της ομάδας της πλειοψηφίας τις επιφυλάξεις μου για την επιτυχία του προγράμματος σύμφωνα με τους στόχους που είχαν επιτευχθεί και σχετικά με το κόστος, αλλά στη δημοκρατία οι αποφάσεις λαμβάνονται από την πλειοψηφία, επιπλέον δε, τότε δεν είχαμε αποδείξεις γιατί μπορούσαμε μόνον να υποθέσουμε την έκβαση, ενώ τώρα έχουμε και τις αποδείξεις, δεδομένου ότι ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι υπολογίζει ότι επισκέφθηκαν την «Ζωντανή Φάτνη» 15.000, ενώ ο στόχος ήταν τουλάχιστον 50.000 άτομα
Δυστυχώς και φέτος οι τρεις παραπάνω παράγοντες που δυσκολεύουν την επιτυχή διοργάνωση τέτοιων μεγάλων πρότζεκτς εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα. Μάλιστα η οικονομική κατάσταση είναι δυσμενέστερη από πέρυσι , σε τόσο μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο με τις λήξεις πολλών οφειλών κλπ, που η επιτυχία του εγχειρήματος τίθεται «εν αμφιβόλω» με πολύ μεγάλο βαθμό πιθανότητας.
Οι πολίτες έχουν πιεστεί υπέρμετρα από τα πολυετή, συνεχή, άδικα και υπερβολικά φορομπηχτικά μέτρα και έχει φτάσει στα όρια της απόγνωσης, στα όρια της εξέγερσης, με την μορφή όχλου. Σας υπενθυμίζω τα πρόσφατα επεισόδια στη συγκέντρωση των Ποντίων. Και είναι πολύ εύκολο οι συνδημότες μας που δοκιμάζονται σκληρά, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες, να αντιδράσουν παρορμητικά, έντονα και υπερβολικά, επί δικαίων και αδίκων. Και επειδή δεν μπορούν να αντιδράσουν κατά της κεντρικής εξουσίας, είναι πολύ εύκολο να αντιδράσουν κατά των τοπικών αρχών, σε άσχετο χρόνο με την παραμικρή ευκαιρία. Και το ποσό για την «Ζωντανή Φάτνη» κατά τα προαναφερθέντα, μπορεί να αποτελέσει το κόκκινο πανί για τους δημότες και με την ευκαιρία αυτή να ενεργήσουν όχι με τη λογική του σκεπτόμενου πολίτη, αλλά σαν όχλος. Είναι πρόκληση για τους δημότες και είναι η ευκαιρία να εκτονωθούν και δυστυχώς να ξεσπάσουν πάνω μας για άλλες αιτίες με αφορμή τη «Ζωντανή Φάτνη»
Και είναι λογικό όταν οι συντάξεις περικόπτονται, όταν οι φοροεπιδρομή αυξάνει, όταν περικοπές στην υγεία βαθαίνουν όταν η φτώχεια και η δυστυχία εξαπλώνονται απειλώντας την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, το να διοργανώσουμε τη «Ζωντανή Φάτνη» με τόσο υψηλό κόστος αποτελεί πρόκληση για τους δημότες και παρουσιαζόμαστε στη κοινή γνώμη ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας, ότι ζούμε στον απομονωμένο κόσμο μας, μη αναλογιζόμενοι και μη υπολογίζοντες την δυστυχία γύρω μας . Και για να προλάβω όσους υποστηρίξουν ότι «αφού δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχιας κλπ, τότε ας παρουσιάσουμε θέαμα για να ξεχάσουν την δυστυχία» . Αυτή όμως είναι η μια όψη του νομίσματος, γιατί η άλλη είναι ότι όταν πεινάς, όταν δυστυχείς, όταν αγωνίζεσαι να τα φέρεις βόλτα, αλλά καθημερινά το κράτος μας φορτώνει νέα προβλήματα, το μεγάλο κόστος τέτοιων εκδηλώσεων φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα, την οργή του κόσμου, γατί με το θέαμα δεν σβήνει η πείνα. Οφείλουμε να ερμηνεύομε τα σημεία των καιρών και να πορευόμαστε με αυτά. Αφουγκραζόμενος τις επιθυμίες των δημοτών, έχοντας επίγνωση των απόψεών τους και των συναισθημάτων τους, γράφω τα παραπάνω. Διερμηνεύοντας τις επιθυμίες και απόψεις των δημοτών, νομίζω ότι θα είναι μια γενναία απόφαση να διοργανώσουμε μεν τη «Ζωντανής Φάτνης», αλλά με περικοπή του κόστους και λειτουργία για λιγότερες μέρες . Όταν βρίσκουμε ένα δύσκολο εμπόδιο , ένα τοίχο μπροστά μας δεν είναι πάντα η ορθότερη λύση να προσπαθούμε να το γκρεμίσουμε. Μερικές φορές είναι προτιμότερο και ορθότερο να οπισθοχωρούμε λίγο και να παρακάμπτουμε το εμπόδιο.
Οφείλω όμως να επισημάνω πως όταν ανοίγεις νέους δρόμους είναι μια συγκλονιστική και γοητευτική εμπειρία, αλλά δεν μπορείς να προδικάσεις το αποτέλεσμα. Όταν ξεκινάμε ένα νέο εγχείρημα, είναι πολύ πιθανό να μην επιτύχουν οι στόχοι μας, γιατί ακριβώς είναι νέο και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και εγγυήσεις για την επιτυχία και είναι άδικο να κατηγορούνται οι υπεύθυνοι, όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι με την πρώτη διοργάνωση. Είναι όμως απαραίτητο να διδαχθούμε από τους λόγους της μερικής επιτυχίας του εγχειρήματος και να τροποποιήσουμε ορισμένες παραμέτρους του. Στην περίπτωσή μας, έφτασε η ώρα να ενηλικιωθούμε και να δούμε, ότι είναι η ώρα να κάνουμε αν όχι λίγο πίσω, να κάνουμε μια στάση. Να ανακτήσουμε δυνάμεις και να αποφύγουμε το τοίχο, το αδιέξοδο. Δυστυχώς οι καιροί δεν επιτρέπουν τέτοιες πολυδάπανες εκδηλώσεις. Πέρυσι ήταν μια άσχημη χρονιά για την Ελλάδα και οι στόχοι μας δεν επετεύχθησαν στο βαθμό που ελπίζαμε. Δεν αποτελεί αυτό λάθος της δημοτικής αρχής, αλλά αποτέλεσμα της κακής οικονομικής συγκυρίας και των χαλεπών καιρών. Ήταν τόλμη για τη δημοτική αρχή να διοργανώσει τη «Ζωντανή Φάτνη», μια εντελώς νέα και πρωτότυπη ιδέα, αλλά τώρα μας ξεπέρασαν οι κακές συγκυρίες. Και για να προλάβω τους επικριτές, επισημαίνω ότι το εγχείρημα της «Ζωντανής Φάτνης» ήταν ένα πολύ ωραίο εγχείρημα άλλα σε μη κατάλληλους καιρούς. Φέτος όμως που έχουμε τα δεδομένα από τη περσινή διοργάνωση και επειδή η φετινή χρονιά είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι, ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο που λήγουν πλείστες όσες οφειλές, θα αποτελεί πρόκληση για την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών.
Πέρυσι ήταν έντονες οι διαμαρτυρίες για το κόστος της «Ζωντανής Φάτνης» και θυμόμαστε όλοι τα αποτελέσματα. Φέτος έχω ήδη πολλές και έντονες διαμαρτυρίες για το πιθανολογούμενο κόστος της «Ζωντανής Φάτνης» 40.000 έως 50.000. Στις επικρίσεις των δημοτών πέρυσι απαντούσαμε ότι φέτος το κόστος θα είναι γύρω στις 20.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Δημάρχου.»
Θα πρέπει το κόστος της «Ζωντανής Φάτνης» να ισορροπεί μεταξύ της προσφοράς των εκδηλώσεων και της περικοπής του κόστους σε αποδεκτά και από τη κοινή γνώμη επίπεδα, συμβατά με την εποχή μας γιατί οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη «Ζωντανή Φάτνη», όπως και για όλα τα ανάλογα εγχειρήματα, είναι να μη την αγκαλιάσει η πλειοψηφία των δημοτών και να τη πολεμά, το οποίο δυστυχώς συμβαίνει τώρα.
Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν, η πρόταση μου είναι να διοργανωθεί η «Ζωντανή Φάτνη» αλλά σε λιγότερες μέρες και με μικρότερο κόστος έως τα 20.000 ευρώ και επιπλέον να διοργανωθούν μικρότερες εκδηλώσεις στα υπόλοιπα διαμερίσματα, γιατί όπως λέει και η λαϊκή ρήση «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα»