Θεατρική παράσταση την ερχόμενη Κυριακή από την Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζάρκου σε συνεργασία με το Δήμο Φαρκαδόνας

Την ευαισθησία, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά έρχεται να αναδείξει η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζάρκου «ΟΝΑΡ». Η υπεύθυνη της ομάδας κα Χαρά Γκιμίση, επέλεξε αυτή τη φορά κάτι διαφορετικό, αποφασίζοντας και επικεντρώνοντας την προσοχή στα παιδιά, που χτυπήθηκαν από δεινά του πολέμου.

Η μουσικοθεατρική παράσταση τιτλοφορείται «Μονόλογοι από τη Γάζα» και είναι αφιερωμένη στα παιδιά όλου του κόσμου. Τα μέλη της ομάδας μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή εμφάνιση και την παράσταση «Μαμά μη ξαναπεθάνεις Παρασκευή», βρίσκονται στο τελικό στάδιο των προβών, πριν την παρουσίαση της νέας τους δουλειάς.

Η νέα τους παράσταση έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί  υπό την αιγίδα του Δήμου Φαρκαδόνας την ερχόμενη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ στο κλειστό γυμναστήριο του γυμνασίου της Φαρκαδόνας με είσοδο ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Με πρωτοβουλία του ASHTAR Theatre της Παλαιστίνης, από το Νοέμβριο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2010,  μαθητές δεκατριών ως δεκαεπτά ετών στη Γάζα κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους τους κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή και τον πόλεμο το Δεκέμβριο 2008 – Ιανουάριο 2009. Στη συνέχεια, οι μονόλογοι μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και φορείς από διάφορες χώρες κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε ένα διεθνές πρόγραμμα με στόχο οι μονόλογοι:

α) Να παρουσιαστούν ταυτόχρονα σε διάφορες χώρες του κόσμου στις 17 Οκτωβρίου 2010.

β) Να παρουσιαστούν στις 29 Νοεμβρίου 2010 σε διάφορες γλώσσες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

γ)  Να αποτελέσουν αφορμή για επικοινωνία μαθητών απ’ όλο το κόσμο μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βία και τον πόλεμο, τη διαπολιτισμικότητα  κ.ά.

Στην Ελλάδα το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση πήρε μέρος στο διεθνές πρόγραμμα «Μονόλογοι απ’ τη Γάζα» μεταφράζοντας στα ελληνικά τα κείμενα των μαθητών και οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων με σχολεία και ομάδες νέων σε οκτώ πόλεις, σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης, συλλόγους γονέων, δήμους, θέατρα και ανεξάρτητους καλλιτέχνες.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ