Μαθητές της Φαρκαδόνας και των Τρικάλων ξεναγήθηκαν στο παρόν και το παρελθόν του Ναυπλίου
Δυο γυμνάσια του νομού επισκέφτηκαν την Αργολίδα στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος που άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων στους συμμετέχοντες των δυο περιββαλοντικών ομάδων της Φαρκαδόνας και των Τρικάλων
Περιβαλλοντικό αλλά ταυτόχρονα και ψυχαγωγικό χαρακτήρα είχε η εκδρομή που πραγματοποίησαν οι μαθητές του Γυμνασίου Φαρκαδόνας στο νομό Αργολίδας.
Μαθητές της Φαρκαδόνας, όπως επίσης και του 2ου γυμνασίου Τρικάλων που αποτελούν κομμάτι των περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων τους επισκέφτηκαν το Ναύπλιο, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Ταξίδι Στο Παρελθόν: Ναύπλιο». Το πρόγραμμα εφαρμόζεται υπό την επίβλεψη του ΚΠΕ Νέας Κίου.
Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 35 μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης των δυο σχολείων.
Στην εκδρομή συνοδευόταν από τους καθηγητές τους κα Αστρίτη Ε. και Βανταλή Α. από το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων και κα Τρίκα Μ., Ζέρβα Β. και Κούρτη Π. από το Γυμνάσιο Φαρκαδόνας. Κατά την τριήμερη εκδρομή οι μαθητές είχαν την ευκαιρία είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πόλη του Ναυπλίου, αναζητώντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας της που τόσο σημαντική ήταν για τη χώρα μας.
Ξεκινώντας το ταξίδι, η πρώτη στάση ήταν στην Διώρυγα της Κορίνθου. Συνεχίστηκε με την επίσκεψή στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και γεμάτοι εικόνες οι μαθητές έφτασαν στον πρώτο προορισμό στο ΚΠΕ Νέας Κίου. Εκεί, οι ευγενικές υπεύθυνες του προγράμματος κα Γαρουφαλιά και κα Λούλα τους υποδέχθηκαν με ζεστά χαμόγελα κι αφού τους ξενάγησαν στο χώρο του ΚΠΕ ξεκίνησε το πρόγραμμα με το απαραίτητο παιχνίδι γνωριμίας και την ενημέρωση για το πρόγραμμα που θα ακολουθούσαν τις επόμενες ημέρες.
Τη δεύτερη μέρα το πρωί ξεναγήθηκαν στο Ναύπλιο με τα σοκάκια του και έγιναν ένα με την ιστορία του και τα γεγονότα που το έκαναν τόσο σημαντικό για την ιστορία της Ελλάδας. Έμαθαν για την αρχιτεκτονική του τις δρομόσκαλες, τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια με την περίτεχνη διακόσμηση – πολλά από αυτά ευτυχώς αναπαλαιώνονται – αλλά και την ιστορία του πως ξεκίνησε από σημαντικό λιμάνι των ενετών, των βυζαντινών και των τούρκων και συνέχισε με σημαντική πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση κι ανθρώπους όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Στάϊκος Σταϊκόπουλος, ο απελευθερωτής του καθώς και ο Όθωνας, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας αλλά και ο λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης ο οποίος συντέλεσε στο να διατηρήσει το Ναύπλιο το χρώμα και την οικιστική του ταυτότητα.
Όμως οι πληροφορίες δεν αφορούσε μόνο το Ναύπλιο αλλά και τη Νέα Κίο, την πόλη των προσφύγων που έγινε από βαλτότοπος σημαντικό λιμάνι με εμπορική κίνηση και πολιτισμική ταυτότητα από ανθρώπους που διωγμένοι από τους τούρκος την αγάπησαν και την έκαναν πατρίδα τους. Ένα χώρο με άνετους δρόμους και οικοδομικά τετράγωνα και αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Αυτές οι πληροφορίες βρήκαν στέγη στο Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Κίου όπου είδαν μέσα από τα εκθέματα την ιστορία της έως σήμερα.
Την τρίτη ημέρα του προγράμματος επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου στην κεντρική πλατεία Συντάγματος όπου είδαν σημαντικούς θησαυρούς από την περιοχή αλλά και γειτονικές περιοχές όπως Ασίνη, Τίρυνθα και Επίδαυρο με πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα.
Αλλά εκτός από την αρχαιότητα είδαν και το Νέο Ναύπλιο, το Πολεμικό Μουσείο με ενδιαφέρουσες συλλογές όπλων που καλύπτει την επανάσταση του 1821 αλλά και τα νεότερα χρόνια από το Μακεδονικό Αγώνα έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και τέλος η επίσκεψή στην Πινακοθήκη του Ναυπλίου τους θύμισε τους αγώνες απελευθέρωσης της χώρας μας μέσα από τους πίνακες γνωστών καλλιτεχνών, όπως ο Βρυζάκης αλλά και αγνώστων που με ρεαλισμό απέδωσαν τον χρόνο και το χώρο των γεγονότων.
Αφήνοντας το Ναύπλιο επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό μουσείο Επιδαύρου. Εντύπωση όμως σε όλους έκανε αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου που τους έκανε να νιώσουν κι εκείνοι θεατές και συμμετέχοντες των παραστάσεων που δίνονται εκεί ακόμη και στις μέρες μας.
Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος είχαν τη βοήθεια και ενθάρρυνση των συνοδών καθηγητών τους. Δοκίμασαν επίσης αυτές τις μέρες, τόσο στη Νέα Κίο όσο και στο Ναύπλιο, νοστιμότατα φαγητά αλλά και το περίφημο παγωτό του «Ιταλού».
Όλες οι αισθήσεις τους απόλαυσαν τον χώρο αυτόν, τη θάλασσα, τον γλυκό καιρό, είδαν και έκαναν πολλά πρόγραμμα για το συγκεκριμένο διάστημα, αλλά κυρίως έγιναν μέτοχοι του ρυθμού μιας πόλης που προσπαθεί ως αντάξια του ένδοξου παρελθόντος της να συμβαδίσει με το μέλλον προστατεύοντας όχι μόνο την ιστορία της αλλά και το περιβάλλον γύρω από αυτή, με σεβασμό για τον άνθρωπο και κυρίως για τις επόμενες γενιές