Η βία κατά των γυναικών με όποια μορφή κι εάν παρουσιάζεται, φυλετική, εργασιακή, σωματική, ψυχολογική, λεκτική, ρατσιστική, ακραία σε περιοχές του Τρίτου Κόσμου αλλά και σε εμπόλεμες περιοχές έχει συγκεκριμένες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αιτίες.

Αυτά μεταξύ των άλλων τονίστηκαν στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο κέντρο “Κοσμικόν” της Φαρκαδόνας από το Σύλλογο Γυναικών Φαρκαδόνας σε  συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας.

Η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο του εορτασμού για την μεθαυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η παρουσίαση του θέματος «Βία Κατά των Γυναικών. Μια Ημέρα δεν Αρκεί» έγινε από στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης των Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων Βασιλική Γκουγκοστάμου, ψυχολόγο, Χρυσάνθη Τζήκα, Κοινωνική Λειτουργό, Ευτυχία Ασλάνογλου, κοινωνιολόγο.

Όπως υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση από τις ειδικούς, τα φαινόμενα που σχετίζονται με τη βία εναντίον των γυναικών ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, αυξητική πορεία, ενδεχομένως η αύξηση να οφείλεται και στην οικονομική κρίση.

Γυναίκες – θύματα, αποκρύπτουν σε πολλές των περιπτώσεων τα περιστατικά, τους βασανισμούς, την εκμετάλλευση για διαφόρους λόγους, ενώ σε πολλές των περιπτώσεων υποκρύπτουν γεγονότα και περιστατικά υπό το φόβο νέων επιθέσεων. Αρκετά είναι τα περιστατικά της επαγγελματικής εκμετάλλευσης που βιώνουν οι γυναίκες σε εργασιακούς χώρους.

Οι ομιλήτριες κάλεσαν τις γυναίκες να παλέψουν ώστε να μπει φραγμός σε φαινόμενα κακοποίησης γυναικών και να υπάρξουν μέτρα υποστήριξης των θυμάτων.

Λίγο πριν, την εκδήλωση χαιρέτησε από πλευράς Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας η γενική γιατρός κα Γεωργία Ευθυμιάδη υπογραμμίζοντας ότι οι γυναίκες πάνω από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουμε, ώστε οργανωμένα να παλέψουμε και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.