Η αρχαία Πέλιννα στέκει ακόμη όρθια παρά το πέρας των αιώνων

Πρόκειται για μια αρχαία πόλη στην καρδιά του Tρικαλινού κάμπου που ακολούθησε φιλομακεδονική πολιτική και επεξέτεινε τα όριά της μετά την καταστροφή της Τρίκκης και της Φαρκαδόνας από τον Φίλιππο.
Ο λόγος για την Πέλιννα ή Πελινναίον, πόλη της τετράδος Εστιαιώτιδος, η οποία απλωνόταν στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού στη δυτική Θεσσαλία, ανάμεσα στην Τρίκκη και την Φαρκαδόνα.
Η θέση της αρχαίας πόλης είχε εξαιρετική στρατηγική σημασία, καθώς έλεγχε την οδό από την Τρίκκη προς την Λάρισα, μάλιστα δε το στενό πέρασμα ανάμεσα στην συμβολή του Ληθαίου ποταμού με τον Πηνειό, όπου υπήρχε ένα μεγάλο έλος και τις νότιες κλιτείς των Χασίων.
Η αρχαία Πέλιννα ταυτίστηκε στο σύνολό της με τα ερείπια του χαμηλού βραχώδους υψώματος «Παλαιογαρδίκι», το οποίο βρίσκεται 3 χλμ βορειοανατολικά του σημερινού οικισμού Πετρόπορος και 14 χλμ ανατολικά των Τρικάλων.
Για τα προαναφερόμενα και για πολλά άλλα ιστορικά στοιχεία ενημερώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου απο τον επίτιμο διευθυντή της ΕΦΑ Καρδίτσας κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη οι σύνεδροι και οι συμμετέχοντες πολίτες στο Α’ Συνέδριο Ιστορίας και πολιτισμού Φαρκαδόνας.
Αντιπροσωπεία του δήμου, Σύνεδροι και συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλιννας στο Πετρόπορο όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ερείπια της αρχαίας πόλης και να δουν από κοντά τη σημαντικότητα του σημείου, που περιγράφει την πλούσια ιστορία της περιοχής μας.
Ο κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης έχει ασχοληθεί με την συγκέντρωση στοιχείων γύρω από το ιστορικό μνημείο μετά από ανασκαφές που είχαν διεξαχθεί τα προηγούμενα χρόνια και επόπτευε και ο ίδιος.
O Δήμαρχος Φαρκαδόνας, δημοτικοί Σύμβουλοι,  Σύνεδροι και συμμετέχοντες υπεραμύνθηκαν της συνέχειας της αρχαιολογικής σκαπάνης που θα φέρει στο φως νέα στοιχεία για την ιστορία της περιοχής μας.