Η Φαρκαδόνα υποδέχτηκε την Τίμια Κάρα του Οσίου Δανιήλ (Φωτο & Βίντεο)
Η Φαρκαδόνα υποδέχτηκε την Τίμια Κάρα του Οσίου Δανιήλ που φιλοξενείται στη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου και έλκει την καταγωγή του από το «Τσιότι»
«Χαίροις Εκκλησίας ο αριστεύς, χαίροις Τσιοτίου ο ακοίμητος οφθαλμός. Χαίροις Μετεώρων, αγλάϊσμα το θείον. Ω! Δανιήλ παμμάκαρ, πιστών το στήριγμα.».
Λίγο μετά τις 5:30 του απογεύματος του Σαββάτου, στο κέντρο της Φαρκαδόνας, οι καμπάνες του Ιερού Ναού Πέτρου και Παύλου Φαρκαδόνας άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα. Και πως άλλωστε όταν κλήρος και λαός του Δήμου υποδεχόταν με θρησκευτικές τιμές τον Άγιο τους, τον Όσιο Δανιήλ, τον Μετεωρίτη, εκ Τσιοτίου καταγόμενου.
«Ως αστὴρ ανέτειλας εκ Τσιοτίου, και πιστους εδίδαξας δια του βίου σου σοφέ, υπομονὴν και εγκράτειαν. Χαίροις θεόφρον, Δανιήλ μακάριε.».
Η άφιξη του Όσιου Δανιήλ, έγινε μπροστά, από την Εθνική Τράπεζα της Φαρκαδόνας. μεταφέρθηκε από την Καλαμπάκα όπου και φιλοξενείται, από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητου και παραδόθηκε στα χέρια του σεπτού ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου.
Με πομπή συνοδεία της μπάντας της πρώτης στρατιάς Λάρισας και μελών των δύο συλλόγων της Φαρκαδόνας (βλαχόφωνου και Συλλόγου Γυναικών) με παραδοσιακές φορεσιές, η Τίμια Κάρα του Οσίου μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου όπου τελέστηκε πολυαρχιερατικός Εσπερινός.
Στις εκδηλώσεις υποδοχής το παρών έδωσαν πλήθος Φαρκαδόνιων και εκπροσώπων φορέων της περιοχής, τιμώντας με την παρουσία τους τον Άγιο της περιοχής.
Σημειωτέον ότι μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβή βιογραφικά ή κάποια άλλα στοιχεία του Οσίου Δανιήλ. Ίσως έζησε τον 16ο αιώνα μ.Χ. Γνωρίζουμε όμως με βεβαιότητα ότι πατρίδα του είναι το Τσιότι (Φαρκαδόνα) των Τρικάλων και ότι μόνασε στα Μετέωρα.
Στη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου φυλάσσεται η Τιμία κάρα του σε επίχρυση λειψανοθήκη με την επιγραφή: +ΔΑΝΙΗΛ ΜΕΤΕΟΡ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΤΖΙΟΤΙΟ 1786.
Το Α΄ Σάββατο των Νηστειών η Αγία Κάρα του μεταφέρεται στην Φαρκαδόνα (Τσιότι) για προσκύνηση και λιτάνευση και παραμένει εκεί και την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Τοιχογραφία του Οσίου ιστορήθηκε στην Ιερά μονή του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, δια χειρός Βλασίου Τσοτσώνη (1995 μ.Χ.).
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις επι της αφίξεων της Αγίας Κάρας συνεχίζονται την Κυριακή της Ορθοδοξίας και κορυφώνονται την Δευτέρα το πρωί με την αναχώρηση.