Εκμεταλλεύονται την κρίση Έλληνες εστιάτορες του εξωτερικού χωρίς να σκέφτονται τις μελλοντικές συνέπειες

Χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έδιναν τις προηγούμενες δεκαετίες εργασία σε Έλληνες. Σε ανειδίκευτους εργάτες της Ελλάδας και δη της περιοχής μας που έμειναν άνεργοι και αναζητούσαν επαγγελματικές προοπτικές σε εργοστάσια αλλά και εστιατόρια Ελλήνων του εξωτερικού.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60 μέχρι και τις αρχές του 2014 δεκάδες συνδημότες μας αναχωρούσαν για το εξωτερικό για να εργαστούν σε κάποιο εστιατόριο, παλιότερα και σε εργοστάσια, βγάζοντας ένα ικανοποιητικό μεροκάματο που δεν μπορούσαν να βρουν στην περιοχή μας και γενικότερα στην Ελλάδα.

Οι εποχές άλλαξαν, η κρίση άλλαξε τα δεδομένα και κάποιοι από τους επιχειρηματίες εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, θέλησαν να εκμεταλλευτούν τα καραβάνια Ελλήνων, και των ντόπιων που κατέφθαναν για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Παραδείγματα υπάρχουν κι από συντοπίτες μας, που πραγματικά έρχονται να προκαλέσουν θλίψη.

Πλέον οι επιχειρηματίες με σκοπό την αύξηση των εσόδων τους αναζητούν φθηνά εργατικά χέρια από χώρες των Βαλκανίων Βούλγαρους και Ρουμάνους, γυρίζοντας την πλάτη στους Έλληνες ακόμη και σε συγχωριανούς τους, σε άτομα που τους συνέδεε χρόνια φιλία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλοί από τους συντοπίτες μας ενώ αναζητούν εργασία στο εξωτερικό να εγκαταλείπουν πλέον την ιδέα της μετανάστευσης αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον πρόσληψης ή σε άλλες των περιπτώσεων εξαιτίας της ανεργίας να υπομένουν το μαρτύριο της πολύωρης απασχόλησης ακόμη και των 12 ωρών με ιδιαίτερα φθηνά μεροκάματα και μηνιαίο μισθό όχι μεγαλύτερο των 600 ευρώ.

Βέβαια ίσως αυτό σήμερα να μην έχει ορατές συνέπειες για τους Έλληνες ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του εξωτερικού, με την πρόσληψη προσωπικού από κράτη των Βαλκανίων. Οι συνέπειες ενδεχομένως θα είναι ορατές μέσα στα επόμενα χρόνια, αν κρίνουμε από την πορεία των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Οι συνέπειες θα σχετίζονται με την εναρμόνιση των εργαζομένων Βουλγάρων και Ρουμάνων στα εργασιακά καθήκοντα και στην γνωριμία με τη δουλειά του εστιάτορα που θα τους βοηθήσει στη συνέχεια να στήσουν τη δική τους Ελληνική!!! επιχείρηση. Κάτι ανάλογο που έγινε και με τις περιπτώσεις αρκετών αλλοδαπών στην Ελλάδα, που έμαθαν τη δουλειά ως απλοί εργαζόμενοι και στη συνέχεια κατάφεραν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση ρίχνοντας μάλιστα κατακόρυφα τις τιμές.

Ίσως αυτό να μη το σκέφτονται σήμερα οι Έλληνες εστιάτορες που επωφελούνται από τα ξένα, φθηνά εργατικά χέρια. Στο μέλλον όμως;

DD