Εκδρομή του Συλλόγου φίλων σιδηροδρόμου Τρικάλων σε Αμφίπολη, Δράμα και Κομοτηνή

Άλλη μια επιτυχημένη εκδρομή πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά επισκεφτήκαμε τις ομορφιές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Πρώτος μας προορισμός η Αμφίπολη Σερρών, όπου με τη βοήθεια της ξεναγού μας, κ. Σιάσιου Ευαγγελίας, για δυόμισι ώρες, είχαμε την τύχη να ταξιδέψουμε στο παρελθόν και να συναντηθούμε με την ιστορία. Η Αμφίπολη ήταν στρατηγικής σημασίας αποικία των Αθηναίων, κοντά στις εύφορες εκβολές του Στρυμόνα και τα χρυσοφόρα κοιτάσματα του όρους Παγγαίου. Ιδρύθηκε το 438/437 π.Χ. στην εποχή του Περικλή, από τον Αθηναίο στρατηγό Άγνωνα και υπήρξε μεγάλη επιτυχία για τους Αθηναίους. Ωστόσο η επιτυχία τους ήταν σύντομη, αφού το 422 π.Χ., η Αμφίπολη αποσκίρτησε από την μητρόπολη Αθήνα και παρέμεινε αυτόνομη ως την ένταξή της στο Βασίλειο της Μακεδονίας από τον Φίλιππο Β΄.

Η ξενάγηση περιλάμβανε το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Χριστιανική Αμφίπολη, τα τείχη της αρχαίας πόλης, τα οποία σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση, καθώς και την αρχαία ξύλινη γέφυρα, όπου είδαμε τους ξύλινους πασσάλους, που πλέον έχουν μετατραπεί σε απολιθώματα. Φυσικά δεν παραλείψαμε να κάνουμε μια στάση στο Λιοντάρι της Αμφίπολης να το θαυμάσουμε και να το φωτογραφίσουμε. Πριν αφήσουμε την Αμφίπολη και πάρουμε το δρόμο για Δράμα επισκεφτήκαμε το Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αμφίπολης ο οποίος σταμάτησε να λειτουργεί το 1969.

Μετά από σαρανταπέντε λεπτά φτάσαμε στη χριστουγεννιάτικα στολισμένη Δράμα. Η γιορτινή ατμόσφαιρα ήταν διάχυτη σε όλους τους δρόμους και σε όλα τα στενά. Επισκεφτήκαμε τις Πηγές της Αγίας Βαρβάρας, τις εκκλησίες και τις πλατείες της πόλης, την παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα και τα παλιά σπίτια που σου έδιναν την αίσθηση μιας άλλης εποχής. Είδαμε το χώρο που γίνεται το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, φάγαμε στις ταβέρνες γύρω από τις πηγές, ήπιαμε τον καφέ μας στο παραδοσιακό καφενείο «Ανώι», που φιλοξενείται σε κτίριο του 1897, όπου στεγαζόταν τουρκική τράπεζα, πριν την απελευθέρωση από τους Τούρκους, και ήπιαμε το ποτό μας στην παλιά καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Έρμαν Σπήρερ, διατηρητέο κτίριο του 1924, που τώρα φιλοξενεί το ξενοδοχείο Hydrama, το πιο όμορφο και πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης. Τέλος, νιώσαμε το πνεύμα των Χριστουγέννων και γίναμε για λίγο παιδιά περιδιαβαίνοντας το πάρκο που φιλοξενεί την Ονειρούπολη, τη μαγική πόλη των ονείρων και των Χριστουγέννων.

Το επόμενο πρωί ξεναγηθήκαμε από τον πρόεδρο του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων Δράμας, «Ήφαιστος», κ. Πασχαλίδη, στο Σιδηροδρομικό Μουσείο της Δράμας που βρίσκεται στο σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος θεωρούταν η ναυαρχίδα των σιδηροδρομικών σταθμών της Jonction και κατασκευάστηκε το 1895 από την εταιρία Ενωτικός Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης στην οποία συμμετείχαν η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα και διάφοροι γαλλικοί και βελγικοί οίκοι. Στη συνέχεια είδαμε τα βαγόνια που είναι «αραγμένα» στο σταθμό, θυμίζοντας άλλες εποχές, τότε που έσφυζαν από ζωή και μετακινούσαν κάθε μέρα πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια πήραμε το τρένο που μας πήγε από τη Δράμα στην Κομοτηνή, διασχίζοντας τα στενά του Νέστου ή αλλιώς τα Τέμπη του Νέστου και απολαμβάνοντας μια φανταστική διαδρομή μέσα στη φύση, δίπλα στο ποτάμι. Στο τέλος της σιδηροδρομικής μας διαδρομής μας περίμενε η Κομοτηνή για να την ανακαλύψουμε. Περπατήσαμε στα στενά της παλιάς πόλης, είδαμε τον ναό της Κοίμησης της Παναγίας που χρονολογείται από το 1800, το Βυζαντινό Φρούριο, το Εσκί και το Γενί Τζαμί, το Ιμαρέτ όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο, τον Πύργο του Ωρολογιού, το Ηρώο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστό και ως «Σπαθί», δοκιμάσαμε στα ταβερνάκια την παραδοσιακή κουζίνα, φάγαμε τα τοπικά γλυκά, ήπιαμε το καφεδάκι μας στον κεντρικό πεζόδρομο και όταν έφτασε η ώρα πήραμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι καινούριες εικόνες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου που μας στηρίζουν σε όλες μας τις επιλογές και διάλεξαν το Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων για να επισκεφτούν αυτές τις όμορφες γωνιές της πατρίδας μας.

Το Δ.Σ.