Εκδόθηκε από το δήμο Φαρκαδόνας το ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες

23-6-2005 óôï ÷ùñéï Óôáíé Áìöéëï÷éáò êáðíïêáëåéåñãçôåò óôç öùôï ôçí ùñá ðïõ öõôåõïõí ôïí êáðíï.

23-6-2005 óôï ÷ùñéï Óôáíé Áìöéëï÷éáò êáðíïêáëåéåñãçôåò óôç öùôï ôçí ùñá ðïõ öõôåõïõí  ôïí êáðíï.

Ομόφωνα δεκτό έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας το προσχέδιο του ψηφίσματος διαμαρτυρίας και συμπαράστασης που κατέθεσε στο Σώμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ» και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Αποστόλης Θωμόπουλος.

Όπως είναι γνωστό και από πρόσφατο ρεπορτάζ του «Κρήνη Live» ο κ. Θωμόπουλος μέσω του ψηφίσματος ζητούσε την συμπαράσταση του Δήμου καθώς επίσης και την υιοθέτηση των αιτημάτων πάλης, όπως αυτά εκφράστηκαν στην σύσκεψη της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων στην οποία συμμετείχε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Άνοιξη».

Μετά από αυτή την εξέλιξη το προσχέδιο του ψηφίσματος εξετάστηκε και σήμερα το μεσημέρι κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ, ενώ αναμένεται να αποσταλεί στους τοπικούς βουλευτές και στα κόμματα της Βουλής, πλην της «Χρυσής Αυγής», όπως άλλωστε ζητήθηκε και από τον κ. Θωμόπουλο κι έγινε αποδεκτό.

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, βρίσκονται στο έλεος του ξεκληρίσματος. Οι βασικές αιτίες για την κατάσταση αυτή, βρίσκονται στην εφαρμοζόμενη αγροτική – αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων τόσο της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  αλλά και στους  προκατόχους τους, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που με συνέπεια υπηρετούν τη νέα ΚΑΠ της Ε.Ε. , τα μέτρα του 3ουαλλά και των προηγούμενων μνημονίων.

Από φέτος και ως το 2019 μειώνονται έως και 50% οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις, επιβάλλονται περιορισμοί στην παραγωγή.

Η φοροεπιδρομή με 13% και 50% προκαταβολή φόρου από φέτος, όπου θα φτάσει στο 26% και 100% ως το 2017.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα αγροτικά μέσα και εφόδια καθώς και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, η μείωση και η κατάργηση της επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο ως το 2016, η αύξηση στο αγροτικό ρεύμα, τα χαράτσια, ο ΕΝΦΙΑ, ο τριπλασιασμός στις εισφορές του ΟΓΑ, καθώς και μια σειρά άλλα μέτρα οδηγούν στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και στην συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια αγροτών καπιταλιστών.

Ο Δήμος Φαρκαδόνας όπου ο πληθυσμός του, αποτελείται κατά κύρια βάση από αγροτοκτηνοτρόφους, υιοθετεί τα αιτήματα πάλης όπως αυτά εκφράστηκαν στην σύσκεψη της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων στην οποία συμμετείχε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Άνοιξη».

Στηρίζει το Παντρικαλινό αγροτικό συλλαλητήριο της Δευτέρας 23 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων και καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Διεκδικεί μαζί με τους αγρότες:

Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου.

ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 της Ε.Ε. Να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 € προσαυξημένο με 5.000 € για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 €.

Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 50 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 €. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 € των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων. Νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, με τη μεταφορά και αξιοποίηση των νερών με την κατασκευή των απαραίτητων συνοδευτικών έργων. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της Ε.Ε.

Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.»