Εικόνες του μακρινού παρελθόντος στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το «KriniLive» παρουσιάζει κάποιες από τις εικόνες που αποθανάτισε ο φακός μας κατά την επίσκεψη στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας

Η περιοχή της Φαρκαδόνας και ευρύτερα ο νομός είναι πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα. Ευρήματα που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου μας στο βάθος των αιώνων. Απομεινάρια της Αρχαίας εποχής που έχουν εντοπιστεί μέσω αρχαιολογικών ανασκαφών, είτε βρίσκονται καλά κρυμμένα μιας και δεν έχουν εντοπιστεί από κάποια ανασκαφή.

Τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί τόσο στην Φαρκαδόνα, όσο και σε άλλες περιοχές του νομού παρουσιάζονται σε μουσεία των Τρικάλων, όπως επίσης και της Θεσσαλίας. Ωστόσο πολλά από αυτά που εντοπίστηκαν σε ανασκαφές στην περιοχή της Φαρκαδόνας και των χωριών της, βρίσκονται σε κοντέινερ στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου και της Λάρισας. Δυστυχώς για πολλούς η ιστορία μας, ακόμη και σήμερα, μπορεί να ανακαλύφτηκε, κατά τα φαινόμενα βέβαια είναι κρυμμένη, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι για να φιλοξενήσουν.

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το «KriniLive» παρουσιάζει κάποιες από τις εικόνες που αποθανάτισε ο φακός μας κατά την επίσκεψη στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας.

Ενός εκθεσιακού χώρου, ενός μουσείου, που φιλοξενεί ευρήματα που εντοπίστηκαν στις ανασκαφές του Σπηλαίου της Θεόπετρας. Το μόνο στην Ελλάδα με συνεχείς ανθρωπογενείς επιχώσεις που ξεκινούν από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (100.000-30.000πχ) και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής (3.000 π.Χ.).

Κι αν το Σπήλαιο σήμερα λόγω διαφόρων είδους προβλημάτων δεν είναι επισκέψιμο στο ευρύ κοινό, το Κέντρο Τεκμηρίωσης, αποτελεί ένα χώρο, ο οποίος είναι ικανός να φανερώσει κομμάτια, της ιστορίας μας, κομμάτια του άγνωστου παρελθόντος.

Το Κέντρο, υλοποιήθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας στο πλαίσιο του Ε.Π. Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό σε μικρή απόσταση από το Σπήλαιο, του οποίου η ανάδειξη έδωσε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον, τις δομές και τη μεθοδολογία ανασκαφής μιας από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της Εποχής του Λίθου στον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας το Κέντρο Τεκμηρίωσης μεταφέρει τη φυσική εμπειρία του επισκέπτη από το χώρο της προϊστορικής εγκατάστασης στο μουσειακό χώρο μέσα από την έκθεση κινητών ευρημάτων και την επεξεργασία της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης με τη βοήθεια εποπτικού και ψηφιακού υλικού και ενημερωτικών κειμένων.

Στο Κέντρο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά στους χώρους του σπηλαίου και να γνωρίσουν από κοντά με διαδραστικό τρόπο το χαρακτήρα και τη φύση των προϊστορικών κοινωνιών.

Η αρχαιολογική συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα από τις διάφορες προϊστορικές περιόδους, που ανασκάφηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας (Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική), αλλά και τμήμα της στρωματογραφίας των επιχώσεων, δύο ταφές της Ανώτερης Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής περιόδου, αποτυπώματα των ανθρώπινων πελμάτων που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα, σχέδια αναπαραστάσεων οικόσιτων ζώων και θηραμάτων, ευρήματα προϊστορικών καρπών που διασώθηκαν στα προϊστορικά στρώματα, κεραμικά σκεύη, εργαλεία και κοσμήματα, καθώς και φωτογραφίες από την ίδια την ανασκαφή.

Η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό, που στοχεύει στη διαμόρφωση της πληρέστερης δυνατής εικόνας για τους τρόπους διαβίωσης των ανθρώπων και των κοινωνιών τους στις εκάστοτε προϊστορικές περιόδους. Στο κτήριο έχει διαμορφωθεί επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με διαδραστικές οθόνες αφής και ψηφιακές εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα καθώς και χώρος προβολής εκπαιδευτικών ταινιών και διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το ωράριο λειτουργίας του κέντρου είναι 08:00 – 15:00 καθημερινά εκτός Δευτέρας.




Ads