Έγιναν «ένα» οι μαθητές των Ταξιαρχών και του Ειδικού Σχολείου

Την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τίμησαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του νηπιαγωγείου Ταξιαρχών του Δήμου Φαρκαδόνας.

Μια ημέρα που τιμάται σ’ όλο τον πλανήτη, προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Το θέμα της συγκεκριμένης ημέρας ήταν «η πλήρης συμμετοχή και ισότητα», η οποία ορίζεται ως το δικαίωμα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και την ανάπτυξη των κοινωνιών τους, να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των άλλων πολιτών.

Ως κοινωνία οφείλουμε να εστιάσουμε στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων αυτών με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Είναι γνωστό ότι οι σύγχρονες τάσεις της Παιδαγωγικής Επιστήμης στηρίζονται στις αρχές της συνεκπαίδευσης των παιδιών  με και χωρίς ειδικές ανάγκες. Θα ήταν ιδανικό αν υπήρχε η δυνατότητα οι μαθητές με ειδικές ανάγκες να εκπαιδεύονται με τους συμμαθητές τους στην ίδια σχολική αίθουσα φυσικά μαζί με τις απαιτούμενες εξειδικευμένες εγκαταστάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες γι’ αυτούς καθώς και με στελέχωση των σχολείων με εξειδικευμένο προσωπικό.

Επειδή όμως οι ιδανικές συνθήκες και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, είναι ουτοπικές το σχολείο των Ταξιαρχών θέλησε από τη μια να δώσει μια ευκαιρία στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να γνωρίσουν το δικό τους σχολικό περιβάλλον κι από την άλλη να ευαισθητοποιήσει τους δικούς του μαθητές.

Με αφορμή λοιπόν το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία αλλά κυρίως υπηρετώντας στάσεις και τις αξίες που εκφράζουν το σχολείο προσκλήθηκαν στα διδακτήρια τα Ειδικά Σχολεία.

Τα παιδιά των ειδικών σχολείων μπήκαν στις αντίστοιχες τάξεις και με πρόγραμμα που αρμόζει κυρίως στους φιλοξενούμενους μαθητές εργάστηκαν σε κοινές ομάδες με την καθοδήγηση και εποπτεία των δασκάλων των σχολείων τους. Στη συνέχεια οι μαθητές της Δ τάξης με τη δασκάλα τους Ευαγγελία Κουτσή που εκπονούν ανάλογο πρόγραμμα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης παρουσίασαν σε δραματοποίηση το παραμύθι «Γουτού Γουπαπατού» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε διασκευή του Νικόλαου Ανδρικόπουλου και ζήτησαν τη συμμετοχή και των φιλοξενούμενων μαθητών για να τραγουδήσουν, χορέψουν, δραματοποιήσουν διάφορα παιδικά τραγούδια.

Τα παιδιά του ειδικού σχολείου και οι μαθητές της Δ τάξης, αφού φύτεψαν σε δυο ίδιες γλάστρες σποράκια δίνοντας στην ενέργεια τον συμβολικό τίτλο «μεγαλώνοντας μαζί» φύτεψαν και στον αύλειο χώρο του σχολείου «το δέντρο της φιλίας» θεμελιώνοντας έτσι την συνεργασία των δύο σχολείων.