Το δημοτικό συμβούλιο τάχτηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου της Φανερωμένης

Η εκμίσθωση εκτάσεων σε χωριά της Φαρκαδόνας προκάλεσε αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο που οδήγησαν στο να μη συμφωνήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι με την πρόταση του κ. Θανάση Μεριβάκη αλλά με το αίτημα του Κώστα Καμήτα

Το θέμα της έγκρισης εκμίσθωσης με δημοπρασία καλλιεργήσιμης γης απασχόλησε έντονα τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας. Ανέδειξε ταυτόχρονα την κόντρα που αναπτύσσεται σε πολλά χωριά μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων που ενδιαφέρονται να νοικιάσουν αγροτεμάχια του Δήμου Φαρκαδόνας με σκοπό, είτε να τα καλλιεργήσουν, είτε να τα χρησιμοποιήσουν για βοσκοτόπια.

Την συνεδρίαση απασχόλησαν περιπτώσεις χωριών των Δημοτικών Ενοτήτων Οιχαλίας και Πελινναίων με επίμαχες τις περιπτώσεις των χωριών Πετροπόρου και Φανερωμένης, στις οποίες επιχειρηματολόγησαν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων κ.κ. Κώστας Φορτωτήρας και Κώστας Καμήτας. Στην πρώτη περίπτωση του Πετροπόρου, αναπτύχτηκε μεγάλος διάλογος, ενώ το λόγο έλαβαν και κτηνοτρόφοι, που παρέστησαν στην συνεδρίαση ζητώντας περισσότερη βοσκήσιμη έκταση. Δεν υπήρξε σύμπνοια απόψεων από τις διαφορές που προέκυψαν από πλευράς Δήμου και προέδρου.

Ο πρόεδρος του Πετροπόρου κος Κώστας Φορτωτήρας

Στη δεύτερη περίπτωση της Φανερωμένης υπήρχε έντονη συζήτηση μεταξύ του δημάρχου κ. Θανάση Μεριβάκη και του Κώστα Καμήτα, με τον πρόεδρο να στέκεται στο αίτημα δημότη, κτηνοτρόφου που ζητούσε διευκόλυνση και συγκεκριμένα να του δοθούν  40 στρέμματα βοσκήσιμα τα οποία βρίσκονται μπροστά από το ποιμνιοστάσιο του, κι όχι σε άλλο σημείο μακριά απ το χωριό.

Από την πλευρά του Δήμου, μέσω της εισήγησης του δημάρχου, γινόταν λόγος για δημοπράτηση του συνόλου των εκτάσεων, μέσω της οποίας θα συμμετείχαν οι ενδιαφερόμενοι, ταυτόχρονα και ο εν λόγω κτηνοτρόφος.

Ο πρόεδρος της Φανερωμένης κος Κώστας Καμήτας

Ο κ. Καμήτας λαμβάνοντας το λόγο υπεραμύνθηκε των απόψεων να ενοικιαστούν όλα τα αγροτεμάχια εκτός από αυτά που είναι απαραίτητα για τις ανάγκες για την κτηνοτροφία (ανάγκες οι οποίες θα προκύπτουν ύστερα από έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας), να αυξηθούν τα όρια εκμίσθωσης αγροτικής έκτασης από 4 σε 5 έτη, η πρώτη δημοπράτηση να γίνεται μεταξύ των κατοίκων της κοινότητας που ανήκουν οι εκτάσεις, η δημοπρασία να γίνεται το αργότερο έως τέλη Νοεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος στους νέους ενοικιαστές να διαμορφώνουν την έκταση ανάλογα με τις ανάγκες των καλλιεργειών τους, ένα ποσοστό από την εκμίσθωση να επιστρέφει στην κοινότητα κάθε χρόνο ώστε να μπορεί να το διαχειριστεί το τοπικό συμβούλιο ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν ύστερα από λαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιείται στο χωριό.

Η συζήτηση ήρθε να απασχολήσει έντονα το δημοτικό συμβούλιο, η πλειονότητα του οποίου τάχτηκε εν μέρει της πρότασης του προέδρου της Φανερωμένης, κι όχι με αυτή του δημάρχου Φαρκαδόνας κ. Μεριβάκη.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι υπεραμύνθηκαν της εκ νέου εξέτασης του θέματος με σκοπό να αφεθεί και να μην μισθωθεί η εν λόγω έκταση που αιτείται ο κτηνοτρόφος.