Αυξητική τάση ακολουθεί φέτος η σιτοκαλλιέργεια στην περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας

wheat_field1

Από τη μάχη της σοδειάς στη μάχη της σποράς ρίχνονται την τελευταία εβδομάδα οι αγρότες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Φθινόπωρο, η εποχή για τη σπορά των σιτηρών και οι αγρότες του Δήμου μας προετοιμάζουν τα χωράφια τους για την νέα καλλιεργητική περίοδο, αυτή των σιτηρών που ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αν και τα προηγούμενα χρονιά η σπορά ξεκινούσε στα τέλη του Οκτωβρίου και ολοκληρώνονταν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, τη φετινή χρονιά αυτό δεν κατέστη εφικτό μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθυστέρησαν την έναρξη των καλλιεργητικών προετοιμασιών των χωραφιών.

Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις αγροτών, αλλά και αγροτοσυνδικαλιστών, αναμένεται να αυξηθούν οι καλλιεργητικές εκτάσεις με σιτηρά τόσο στην περιοχή της Φαρκαδόνας, όσο και ευρύτερα στο νομό.

Αφορμή αποτελούν οι χαμηλές, σύμφωνα με πολλούς αγρότες, τιμές πώλησης στο βαμβάκι, αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος.

Έτσι τη φετινή χρόνια μετά τις εξελίξεις που αφορούν το προϊόν του βαμβακιού και ειδικότερα το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις ζημιές από διάφορες ασθένειες και τις βροχοπτώσεις, χαμηλές τιμές πώλησης του προϊόντος, το ενδιαφέρον των αγροτών για την καλλιέργεια είναι έντονο.

Μετά το ενδιαφέρον που καταγράφεται, αλλά κι από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που δείχνουν την αυξητική τάση, στο νομό αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτηρά.

Η σπορά στα σιτηρά πάντως, αν συνεχιστεί η καλοκαιρία, θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το ζήτημα πάντως που ανησυχεί και προκαλεί αγωνία είναι για το που θα κυμανθούν οι τιμές το επόμενο καλοκαίρι, μετά και την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Αρκετοί είναι οι αγρότες που εκφράζουν τους φόβους τους, ότι οι τιμές δεν θα είναι οι ιδανικότερες για τους παραγωγούς.