Λέκκας: Εκτεθειμένη σε ακραία καιρικά φαινόμενα η Θεσσαλία
Η Θεσσαλία επλήγη βαθιά μετά από την κακοκαιρία «Daniel» με τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι εντονότατα και τις καταστροφές μεγάλες σε πολλούς τομείς. Ο κ.Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τριτολογίες» της ΕΡΤ3 και μίλησε για τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στην αποστράγγιση της λίμνης Κάρλα.
«Αποτελεί την επιβεβαίωση της κλιματικής κρίσης, δεδομένου μέσα σε τρία χρόνια, είχαμε δύο μεγάλες πλημμύρες, τον Ιανό και τον «Ντάνιελ», δύο πλημμυρικά φαινόμενα, της τάξεως της χιλιετίας, συνεπώς είναι η απόλυτη επιβεβαίωση. Η Ελλάδα είναι σε κομβικό σημείο, είμαστε σε περιοχή με έντονα γεωδυναμικά και υδρομετεωρολογικά φαινόμενα.
Έχουμε να κάνουμε με πλημμύρα που είχε επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ενός τόπου, έχει πληγεί ο αγροτικός τομέας, ο βιοτεχνικός και βιομηχανικός τομέας, δομές, οικισμοί και γενικά όλο το αναπτυξιακό μοντέλο της θεσσαλικής πεδιάδας, έχουμε τεράστιες επιπτώσεις. Πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία, να προσαρμοστούμε στις αλλαγές αυτές. Θα πρέπει να κάνουμε ενέργειες που να υποβοηθούμε τη φύση και όχι να πάμε κόντρα στις εξελισσόμενες διαδικασίες. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Να κάνουμε επιμέρους δράσεις που θα εξειδικεύσουν αυτό το master plan».
Εκτεθειμένη σε ακραία καιρικά φαινόμενα η Θεσσαλία- Λέκκας: «Αποτελεί την επιβεβαίωση της κλιματικής κρίσης»
Για τη λίμνη Κάρλα και την αποστράγγισή της ανέφερε:
«Με το ρυθμό που πάμε σήμερα, υπολογίζουμε περίπου σε 1,5 χρόνο, κάθε μέρα διοχετεύονται 750.000 κ.μ. προς τον Παγασητικό κόλπο. Για την Κάρλα διατυπώθηκαν πέντε λύσεις, όμως βιώνουμε ένα στιγμιότυπο της εξέλιξης της λίμνης, εάν δεν έχουμε περαιτέρω στοιχεία για το πώς λειτουργεί, δεν μπορούμε να διατυπώσουμε προτάσεις και λύσεις. Απορρίπτεται η ιδέα της δεύτερης σήραγγας προς το Αιγαίο, καθώς θέλει μια δεκαετία να κατασκευαστεί, υπάρχουν τεράστια γεωτεχνικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή που προτάθηκε να γίνει η σήραγγα, στο Καμάρι, εκεί απολήγει το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας, Βορείου Αιγαίου. Είμαι αισιόδοξος, αλλά αρκετά προβληματισμένος, να πω ότι θα πρέπει να εισακούγονται περισσότερο απόψεις επιστημόνων, να εστιάσουμε στην περιοχή χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες».