Ανησυχία για την εμφάνιση της Οζώδους Δερματίτιδας

Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των κτηνοτρόφων συμπεριλαμβανομένου και των Τρικάλων σε όλη τη χώρα μετά την εμφάνιση Οζώδους Δερματίτιδας, σε βοοειδή περιοχών του Έβρου και της Μακεδονίας και Λύσσας.
Σημειωτέον ότι η ασθένεια της Οζώδους Δερματίτιδας δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ωστόσο τα ζώα που ασθενούν θανατώνονται μετά την λήψη των απαιτούμενων μέτρων.
Η εμφάνιση της ασθένειας έχει προκαλεί την επαγρύπνηση των αρμόδιων Υπηρεσιών, όπως εξάλλου και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που συστήνει την ιδιαίτερη προσοχή των Κτηνοτρόφων.
Ειδικότερα η αρμόδια Υπηρεσία υπενθυμίζει στους κτηνοτρόφους ότι απαγορεύεται η διακίνηση ζώων μέσω υπαίθριων αγορών Τρικάλων, Καλαμπάκας, Πύλης, Φαρκαδόνας, Οιχαλίας, Μουζακίου, Καρδίτσας , κ.α. οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια και δεν ελέγχονται υγειονομικά από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Η αγορά παραγωγικών θηλαστικών ζώων (αιγοπροβάτων, χοίρων) πρέπει να γίνεται μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο και συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό.
Η αγοροπωλησία βοοειδών δεν επιτρέπεται έως 31-12-2015.
Η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες (ΣΔΟΕ, Αστυνομική Δ/νση Τρικάλων) θα προβεί σε εντατικούς ελέγχους και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη και χωρίς κτηνιατρικό έλεγχο διακίνηση ζώων.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων στα τηλέφωνα 24310-73001 –73591- 27249 και στα Αγροτικά Κτηνιατρεία:
Καλαμπάκας τηλ. 2432022402, Πύλης τηλ. 2434022239, Οιχαλίας τηλ. 2433031471.1