Ανακοίνωση για την απεργία της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου

ΑΠΕΡΓΙΑ

Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας κ΄ Εύβοιας χαιρετίζει την αγωνιστική στάση των δημοσιογράφων μελών της, που συμμετείχαν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, με στόχο να προστατεύσουν το αυτονόητο δικαίωμα τους στην κοινωνική ασφάλιση. Όλες οι μεγάλες εφημερίδες στην περιοχή ευθύνης μας που απασχολούν επαγγελματίες δημοσιογράφους, όλα τα μεγάλα περιφερειακά τηλεοπτικά δίκτυα καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των ενημερωτικών ραδιοφώνων και ιστοσελίδων, συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Θλιβερές εξαιρέσεις οι συνήθεις «ύποπτοι» που δεν σεβάστηκαν ούτε αυτή τη φορά τη μάχη που δίνει ο δημοσιογραφικός κόσμος για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, τη σωτηρία των ασφαλιστικών του Ταμείων και της ελπίδας για ένα συνταξιοδοτικό μέλλον.

Οι γνωστοί για την απεργοσπαστική τους τακτική εκδότες των εφημερίδων ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ της Καρδίτσας και ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ της Λαμίας, για μία ακόμη φορά αγνόησαν τον αγώνα των δημοσιογράφων για την αξιοπρεπή εργασία τους και για το δικαίωμα του κοινού στην έντιμη ενημέρωση και κυκλοφόρησαν απεργοσπαστικά φύλλα.

Ακόμη απεργοσπαστικά λειτούργησε και το ράδιο ΒΕΡΑ του Βόλου, βγάζοντας ενημερωτική εκπομπή με τον δήθεν δημοσιογράφο Νίκο Βητσόπουλο ο οποίος είναι καθηγητής της δημόσιας εκπαίδευσης (πολύ θα θέλαμε να πληροφορηθούμε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας πότε εργάζεται για το δημόσιο και πότε βρίσκει το χρόνο να απασχολείται στο ραδιόφωνο) και τον τεχνικό βάρδιας.  Στον αέρα του Ράδιο ΒΕΡΑ παραχώρησαν συνέντευξη  ημέρα της απεργίας οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου, Νατάσα Οικονόμου και Κώστας Γαργάλας ξεχνώντας ότι έχουν υπάρξει συνδικαλιστές.

Επίσης κάποιες – ευτυχώς λίγες – ηλεκτρονικές σελίδες που δεν απασχολούν επαγγελματίες δημοσιογράφους σε Βόλο, Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, ανήρτησαν κείμενα μη συμμετέχοντας στην μάχη που δίνει ο κόσμος  του καθημερινού μόχθου της ενημέρωσης.

Ας γνωρίζουν, όλοι οι παραπάνω, ότι με τη στάση τους ανοίγουν μέτωπο όχι κατά των επαγγελματιών δημοσιογράφων και των εργαζομένων συνολικά στο χώρο της ενημέρωσης, αλλά με την ίδια την κοινωνία που τους κρίνει και τους αξιολογεί. Οι δημοσιογράφοι αγωνίζονται για αξιοπρεπή εργασία που θα ενισχύσει τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία στο τύπο και ζητούν σεβασμό στον αγώνα τους.

Η συμμετοχή μας στην απεργία της Πέμπτης αποτέλεσε το έναυσμα κινητοποιήσεων διαρκείας του κλάδου για τη διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων μας, με ιδιαίτερη έμφαση στο μέλλον των ασφαλιστικών μας Ταμείων και την προάσπιση των πόρων τους.

  • Το Ασφαλιστικό είναι μείζον θέμα για τον κλάδο αφού εντάσσεται στην γενικότερη κατεύθυνση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της μετατροπής, ενός κοινωνικού δικαιώματος σε ατομική υπόθεση. Είμαστε αντίθετοι στην πολιτική υλοποίησης των κατευθύνσεων της ΕΕ κατ’ απαίτηση της εργοδοσίας συνολικά, που αποσκοπεί στην ενοποίηση των Ταμείων και των παροχών με στόχο τη συρρίκνωση των συντάξεων, της πρόνοιας, της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς τα ελάχιστα όρια. Και επισημαίνουμε ότι στη χρηματοδότηση του κύριου Ταμείου μας, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το κράτος δεν είχε και δεν έχει συμμετοχή, ενώ αντίθετα έχει καταληστεύσει τα αποθεματικά του με το PSI.
  • Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και τη συλλογική εκπροσώπηση.
  • Αντιμετωπίζουμε ήδη ως εργαζόμενοι, άνεργοι ή συνταξιούχοι την πιο άγρια φοροεπιδρομή στο εισόδημά μας, που εκφράζεται με σειρά από μέτρα (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, αυξήσεις στο ΦΠΑ κλπ).

 

Η ΠΟΕΣΥ και όλες οι Ενώσεις Συντακτών μέλη της, διεκδικούν:

  • Την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων που να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης.
  • Να μην υποστούμε μείωση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
  • Τη διατήρηση και υπεράσπιση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων.
  • Να μην περάσει κανένας νόμος που θα παρεμποδίζει το δικαίωμα στην απεργία.
  • Να σταματήσει τώρα η φοροκαταιγίδα.
  • Προστασία των ανέργων για όλο το διάστημα της ανεργίας

 

Το Δ.Σ.

της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ