Οι Έλληνες αγρότες θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν την ΚΑΠ και να παράγουν τα ποιοτικότερα προϊόντα

Μεγάλη υπήρξε η επιτυχία που σημείωσε το 11ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RegionalGrowthConference) που υλοποιήθηκε στην Πάτρα από τις 16-18 Μαρτίου με θέμα «Το μέλλον των τροφίμων και ο ρόλος του αγροτικού τομέα στην ανθεκτικότητα των συστημάτων των τροφίμων».
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν και Φαρκαδόνιοι, οι οποίοι βρέθηκαν στην Πάτρα, για αυτό το σκοπό, μεταξύ των οποίων και η Έφη Στεργίου, η οποία και κοινοποίησε στην «Krini Live» και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

Από τους ομιλητές, ο κύριος Παυλονάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες αγρότες θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και να παράγουν τα ποιοτικότερα προϊόντα στον κόσμο. Για να γίνει αυτό, τόνισε την ανάγκη το ελληνικό κράτος να υποστηρίξει και να δώσει κίνητρα και καθοδήγηση στους νέους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν από τις πόλεις για να ασχοληθούν με την παραγωγή στην περιφέρεια. Έτσι, θα γίνουν και οι θεματοφύλακες του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί η περιφέρεια ζωντανή. Επίσης, τόνισε την ανάγκη οι Έλληνες αγρότες να αποκτήσουν την απαραίτητη εκπαίδευση και κατάρτιση για να μπορούν να καλλιεργούν σωστά αλλά και για να μάθουν τις νέες καλλιεργητικές μεθόδους (έξυπνη και βιώσιμη γεωργία) διότι, όπως είπε, το ποσοστό εκπαίδευσης των αγροτών στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των δυσλειτουργιών που υπάρχουν σε σχέση με τα προγράμματα των νέων αγροτών και τα Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία, όπως είπε, θα πρέπει να είναι κυλιόμενα, να βγαίνουν κάθε χρόνο διευκολύνοντας τον σχεδιασμό για την έναρξη της παραγωγής και με τον μέγιστο προϋπολογισμό των 100.000 ευρώ που επιτρέπει η Ε.Ε.
Ο κ. Χ. Τσαντήλας, ανώτερος ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τόνισε την ανάγκη του επανασχεδιασμού του πρωτογενούς τομέα κάτω από τις καινούργιες συνθήκες ξεκινώντας από το πρόβλημα του μικρού κλήρου, το οποίο, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την υπέρβαση του κληρονομικού δικαίου έτσι ώστε να μεγαλώσει ο κλήρος, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στην Αγγλία. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να γίνει χωροθέτηση της γεωργίας η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία ήδη από το 2001 που θα επιτρέπει τη δημιουργία αγροτικο – κλιματικών ζωνών βελτιώνοντας την ποσότητα και ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογικές μεθόδους καλλιέργειας.
Τέλος, ο κ. Γ. Στύλιος, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι έχει βελτιωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τα προγράμματα των νέων αγροτών που τώρα γίνονται ηλεκτρονικά. Όπως είπε ο υφυπουργός, η εκπαίδευση και η κατάρτιση των νέων αγροτών από κρατική σχολή βοηθάει και στην μοριοδότηση για την ένταξη στα προγράμματα. Επίσης, τόνισε ότι η χώρα έχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία να υποστηρίξει τους νέους αγρότες, για παράδειγμα έχουν διατεθεί 230 εκατομμύρια για πρόσκληση που είναι ήδη ανοιχτή μέχρι τις 16 Μαΐου, ενώ φάνηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι υπάρχουν προγράμματα για να χτίσουμε την ευφυή γεωργία και τη γεωργία ακριβείας για να προσδιοριστεί ακριβώς η ποσότητα του φυτοφάρμακου ή του λιπάσματος στην καλλιέργεια. Σε σχέση με τη γη υψηλής παραγωγικότητας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ΑΠΕ, είπε ότι το ποσοστό της με νέα νομοθετική τροποποίηση έχει μειωθεί από 1% της καλλιεργήσιμης γης σε 0,8% προσπαθώντας να υπάρξει μία ισορροπία στη χρήση των ΑΠΕ και της καλλιεργήσιμης γης, ενώ θα οργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες για τη χρήση νέων μεθόδων για την εξασφάλιση ενέργειας για τις ανάγκες της παραγωγής.

Tα στοιχεία επικοινωνίας του πρόεδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Παυλονάσιου ο οποίος έλκει την καταγωγή από τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα από τα Φάρσαλα, είναι στη διάθεση του κόσμου να ενημερώνεται για οτιδήποτε αφορά τον τομέα του:

Παυλονάσιος Νικόλαος, Τηλ. 6980836761 & 2118001673

nikpavlona@gmail.com

www.neoiagrotes.com