Καλαμπόκι: Τιμές και νερό φρενάρουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σπορά των καλαμποκιών αυτή την περίοδο στο σύνολο της χώρας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη σπορά λόγω και της ανόδου της θερμοκρασίας. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα προβληματίζουν πολλούς παραγωγούς για το αν θα κάνουν επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ή όχι. Στην ατζέντα των προβληματισμών μπαίνουν και ζητήματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αλλά και οι επιμέρους ενισχύσεις που θα αποφασιστούν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μία από τις βασικότερες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού είναι αυτή της Kωπαΐδας. Σύμφωνα με τον Γιάννη Νταντούμη, παραγωγό από τον Ορχομενό, η σπορά έχει ξεκινήσει, αλλά ο κίνδυνος για το νερό το επόμενο διάστημα είναι μεγάλος. «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα ίδια στρέμματα με τα περσινά. Φέτος, ξεκινήσαμε περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα, λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Αν για το επόμενο διάστημα οι θερμοκρασίες δεν πέσουν και εφόσον καλυφθούμε αρδευτικά την επίμαχη περίοδο του καλοκαιριού, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», αναφέρει.
Συνδυάζοντας την επάρκεια νερού με την επιλογή των υβριδίων καλαμποκιού που θα χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί, ο κ. Νταντούμης είναι σαφέστατος: «Αυτοί που θα έχουν νερό, θα κάνουν χρήση υβριδίων με μεγάλο βιολογικό κύκλο, σε σύγκριση με αυτούς που προβληματίζονται για τις αρδευτικές τους απαιτήσεις».
Τα 20 λεπτά δεν ενθαρρύνουν την καλλιέργεια στον Δομοκό
Μειωμένες δείχνουν να είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στον Δομοκό για την τρέχουσα περίοδο. Ο Γιώργος Σταυρογιάννης, παραγωγός καλαμποκιού, υποστηρίζει ότι «ένα ποσοστό των παραγωγών έχει στραφεί προς τη μηδική. Σημαντικό, επίσης, μερίδιο, πάνω από 10%, θα πάρει η βιομηχανική ντομάτα, καθώς και ο ηλίανθος. Η τιμή των 20 λεπτών που πουλήσαμε την περσινή περίοδο μειώνει το ενδιαφέρον των παραγωγών για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή μας».
Θα είναι επιτυχία η καλλιέργεια του 50% των περσινών εκτάσεων στο Έβρο
Με αποθέματα πάνω από 8.000 τόνους στις αποθήκες, η νέα καλλιεργητική περίοδος για την Ένωση Ορεστιάδας και τα μέλη της φαίνεται δυσοίωνη. Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Λάμπης Κουμπρίδης, «πάνω από 30.000 στρέμματα καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας. Η τιμή του καλαμποκιού αυτή την περίοδο κυμαίνεται στα 190 ευρώ/τόνο, όταν αντίστοιχα μεγάλες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες αγοράζουν από άλλες χώρες καλαμπόκι με 170 και 180 ευρώ τον τόνο, παραδοτέα στην επιχείρησή τους. Το παράδοξο με το δικό μας καλαμπόκι είναι ότι πάει στη Βουλγαρία σε εκτροφές χήνας και πάπιας, διότι έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ποιοτικό προϊόν».
Τονίζει, επίσης, ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών θα στραφεί προς το βαμβάκι, λόγω των ενισχύσεων που εισπράττουν. Κλείνοντας, ο κ. Κουμπρίδης αναφέρεται και στο θέμα της καλλιέργειας καλαμποκιού για βιοαέριο, λέγοντας ότι οι τιμές είναι οριακές. «Είναι καθαρά θέμα συμβάσεων με τους παραγωγούς της περιοχής και όσο αυξάνεται η τιμή της πρώτης ύλης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργειά του».
Η κτηνοτροφία κρατά την καλλιέργεια στο Αγρίνιο
Ορατά είναι τα προβλήματα από τις μειωμένες βροχοπτώσεις στην περιοχή των Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που δυσκολεύει την προετοιμασία των εδαφών για τη σπορά του καλαμποκιού. Όπως μας πληροφορεί ο γεωπόνος Παναγιώτης Τζαχρήστας, «εκείνο που κρατάει το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του καλαμποκιού στην περιοχή μας είναι η ζήτηση του προϊόντος από τους κτηνοτρόφους». Αναφερόμενος στο θέμα του κόστους παραγωγής και συγκρίνοντάς το με την περσινή περίοδο, υπογραμμίζει ότι δείχνει να είναι μειωμένο, «γεγονός που οι παραγωγοί λαμβάνουν υπόψη τους για την επιλογή των ανοιξιάτικων αροτραίων καλλιεργειών».
Τα νερά θα καθορίσουν και τα στρέμματα για ενσίρωμα
Προβληματισμένος για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο του καλαμποκιού δείχνει να είναι ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός ενσιρώματος από την Αλίαρτο Βοιωτίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ξηρασία που επικρατεί αυτό το διάστημα στην περιοχή του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περίοδο του καλοκαιριού, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων νερού. «Υπάρχει ζήτηση για το προϊόν που παράγουμε, όμως τα χιόνια και οι βροχές κατά τη χειμερινή περίοδο ήταν μειωμένα σε μεγάλο βαθμό. Το πρόβλημα θα το δούμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι απαιτήσεις σε ποσότητες νερού θα είναι αυξημένες σε μεγάλο ποσοστό». Κλείνοντας, κάνει λόγο και για τις τιμές του ενσιρώματος, που αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 35 ευρώ/τόνο για τα καλαμπόκια και στα 40 ευρώ/τόνο για τη μηδική, επισημαίνοντας ακόμη ότι έχει ξεκινήσει και ο κύκλος της χορτονομής για τη νέα περίοδο.
ypaithros.gr