Φρέσκιες ιδέες και προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο Φαρκαδόνας από έφηβους δημοτικούς συμβούλους

Παρουσία του δημάρχου Φαρκαδόνας κ. Θανάση Μεριβάκη, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας κ. Ηλία Καραμάνου, του αντιδημάρχου Παιδείας κ. Κώστα Κοσμά και πλήθος αιρετών διεξήχθη το πρώτο Συμβούλιο Εφήβων Φαρκαδόνας.

Στα δημοτικά έδρανα αυτή τη φορά δεν κάθισαν οι αιρετοί που είχαν αναδειχτεί στις εκλογές του Μάη του 2014, αλλά έφηβοι, μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Φαρκαδόνας που είχαν πολλά να πουν και να δώσουν.

Ιδέες και προτάσεις που τα παιδιά βλέπουν με διαφορετική οπτική, δίνοντας έτσι το στίγμα τους στα κοινά, στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Δήμου μας.

Το Συμβούλιο Εφήβων διεξήχθη στο πλαίσιο των δράσεων της 1ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας.

Σκοπός του ευρωπαϊκού θεσμού ήταν η ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών στον τρόπο λειτουργίας των τοπικών αρχών και την ενημέρωσή τους σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.
Οι 27 μαθητές και οι μαθήτριες σε ρόλους Διοίκησης, Αντιπολίτευσης και Κοινωνίας των Πολιτών μίλησαν για περιβαλλοντικές δράσεις, όπως η ανακύκλωση, η καθαριότητα, η δενδροφύτευση κ.λπ., για τον Εθελοντισμό στο Σχολείο και στον Δήμο, για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, για την Ανεργία και την Επαγγελματική Αποκατάσταση, διακίνησαν ιδέες για το σχολείο αλλά και τον Δήμο τους, φέρνοντας μαζί τους στην ατζέντα και αιτήματα σχετικά με τις ελλείψεις που έχουν στις σχολικές τους μονάδες.

Στην θέση του προέδρου και συντονιστής της διεξαγωγής του Δ.Σ. των Εφήβων ήταν ο κ. Ηλίας Καραμάνος πλαισιωμένος από τον δήμαρχο Φαρκαδόνας κ. Θανάση Μεριβάκη και τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Κοσμά ενώ στην αίθουσα παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Μιχάλης Μπαγιώτης, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι κ.κ Γιάννης Αναγνώστου και Δημήτρης Χαλκιάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ Ελένη Στεργίου – Μπότη και Βασίλειος Αγγέλης, Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Φαρκαδόνας και οι γονείς των Εφήβων.

Ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης συνεχάρη τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στο 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις τοποθετήσεις των έφηβων Δημοτικών Συμβούλων και σημείωσε ότι το επίπεδο των εισηγήσεων των νέων είναι πολύ υψηλό, με σπουδαίες θέσεις, προτάσεις και αναλύσεις, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «άκουσα εισηγήσεις που θα άκουγα από έμπειρους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης».

Σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο αποψινό 1ο Συμβούλιο δόθηκαν αναμνηστικά ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για την νέα χρονιά.