Το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων σε Διεθνική Ημερίδα στη Σεβίλλη

Στη Σεβίλλη, την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας,. χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, ταξίδεψαν πέντε μαθητές και τρεις καθηγητές του 1ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Τρικάλων από τις 17 έως 23 Μαρτίου 2018 για την 5η συνάντηση παιδαγωγικών, μαθησιακών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του σχεδίου ΚΑ201 Erasmus+ με τίτλο: “A European School Around The World (ESAW).
Ο σκοπός του προγράμματος, η δημιουργία ενός εικονικού τουριστικού πρακτορείου, βαδίζει προς την ολοκλήρωση του. Σημαντικό βήμα αποτελεί η δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωναΠροσομοίωση Ταξιδιωτικού Πρακτορείου -“Simulated Travel Agency mobile app”-από τον τομέα πληροφορικής του ισπανικού σχολείου IES PUNTA DEL VERDE . Τελειόφοιτοι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν σε πραγματικό χρόνο τη χρήση και τις δυνατότητες δύο διαφορετικών εφαρμογών του εικονικού τουριστικού πρακτορείου- η μία για android και η δεύτερη για iOS συσκευές κινητών τηλεφώνων σε Διεθνική Ημερίδα (multiplier event) στο “Collegio Official de Arquitectos de Sevilla” παρουσία επίσημων ξένων και γηγενών προσκαλεσμένων εκτός των αντιπροσωπειών των πέντε ευρωπαϊκών σχολείων από την Ιταλία, την Ισπανία ,την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Γαλλία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Ανάμεσα στα παραδοτέα του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται και η πολυμεσική εφαρμογή – ιστότοπος (website) με τον τίτλο «Sightseeing in my hometown” – ενός ταξιδιωτικού οδηγού για την πόλη κάθε σχολείου – εταίρου χρησιμοποιώντας τους χάρτες Google, το πρόγραμμα δημιουργίας εικονικών περιηγήσεων Google Builder Tour (Google Earth) και την εκπαιδευτική πλατφόρμα για τη δημιουργία video quiz “Edpuzzle που εκπονήθηκε από τον τομέα πληροφορικής του 1ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Τρικάλων και προβλήθηκε σε αντίστοιχη διεθνική ημερίδα.Ένα ακόμη παραδοτέο αποτελεί το παιδαγωγικό εργαλείο «Ψηφιακή αφήγηση για σχολεία» -“Digital Storytelling for Schools”-
που εκπονήθηκε από τον Βούλγαρο εταίρο του προγράμματος, ETN Bulgaria Gateway.
Επιπλέον, στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού φυλλαδίου, “e-brochure” και του ηλεκτρονικού καταλόγου, “ecatalogue” προώθησης των τουριστικών πακέτων του πρακτορείου που θα συνθέσει το Σουηδικό σχολείο ως ένα ακόμη τελικό προϊόν.
Παράλληλα με τις εργασίες του προγράμματος ξεναγηθήκαμε στη Σεβίλλη που συνεχίζει να σε μαγεύει όσες φορές και αν την επισκεφτείς. Η πόλη προετοιμαζόταν πυρετωδώς για τη Μεγάλη βδομάδα των καθολικών-“Semana Santa de Sevilla”, η οποία μαζί με τη “Feria de Abril” αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες εκδηλώσεις στην πόλη. Με αφετηρία τον Torre del Oro (Χρυσό Πύργο) διασχίζοντας τον Γουαδαλκιβίρ φτάσαμε στην πιο αυθεντική συνοικία της πόλης, την Τριάνα των τσιγγάνων, μέσω της ομώνυμης γέφυρας.
Στο Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης απολαύσαμε έργα από το Μεσαίωνα ως τον 20ο αιώνα με έμφαση στη χρυσή εποχή (17ος αι.)και τους διάσημους ζωγράφους Murillo, Francisco de Herrera και Zurbarán. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης επισκεφτήκαμε τον Καθεδρικό ναό ,τον τρίτο μεγαλύτερο ναό της χριστιανοσύνης και τον μεγαλύτερο γοτθικό ναό του κόσμου, γνωστό ως “Λα Χιράλδα” (που σημαίνει “αυτή που γυρίζει”, λόγω του αγάλματος που βρίσκεται στην κορυφή του και γυρίζει ανάλογα με τον άνεμο).Περιηγηθήκαμε στο “Αλκάθαρ”-το αραβικό κάστρο της πόλης που περιλαμβάνει το αραβικό παλάτι και τους περίφημους κήπους του. Διασχίσαμε το Πάρκο Μαρία Λουίζα και κάναμε βόλτα στην ηλιόλουστη Πλάθα δε Εσπάνια.
Πίσω από τον Καθεδρικό ανακαλύψαμε την «κρυμμένη Σεβίλλη» περιδιαβαίνοντας στη “Σάντα Κρουθ”, την Εβραϊκή περιοχή της Σεβίλλης, με τα περίφημα σεβιλιάνικα “πάτιος”, τις αραβικής τεχνοτροπίας αυλές και με χαρακτηριστικό μνημείο για την ιδαίτερη αρχιτεκτονική του την εκκλησία της Santa María la Blanca που χτίστηκε αρχικά ως εβραϊκή συναγωγή τον 13ο αιώνα.
Η ξενάγηση μας οδήγησε ακόμα στη βόρεια έξοδο της πόλης που σώζονται σήμερα τα ερείπια της «Ιτάλικα», του αριστοκρατικού προαστίου των ρωμαϊκών χρόνων από το οποίο προήλθαν και οι αυτοκράτορες Τραϊανός και Αδριανός και πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε ως φυσικό σκηνικό για τα γυρίσματα της δημοφιλούς σειράς “Game of Thrones”.
Φτάσαμε ως την παραθαλάσσια πόλη Κάντιθ, που κατά πολλούς ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Γάδειρα, το μεγαλύτερο λιμάνι την εποχή που ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυπτε το Νέο Κόσμο, χτισμένο σε μια στενή λωρίδα στεριάς με θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η πόλη ανήκει στο δίκτυο των πιο αρχαίων ευρωπαϊκών πόλεων με αρχαιολογικά ευρήματα από το 3.100.
Οι μέρες κύλησαν γρήγορα σε έναν προορισμό που ποτέ δεν τον χορταίνεις, αφήνοντας μας με την κρυφή ελπίδα ότι η Σεβίλλη θα μας υποδεχθεί ξανά στο μέλλον. Θερμές ευχαριστίες στο Ισπανικό σχολείο για την υποδοχή και την άψογη οργάνωση της συνάντησης.
Ο κύκλος του προγράμματος θα κλείσει στην πόλη Vieste, στην Απουλία της Ιταλίας, έδρα του συντονιστή, «Istituto di Istruzione Superiore “L.Fazzini-V.Giuliani, το Σεπτέμβριο του 2018.
Για το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.ΛΤρικάλων
Χαρά Ρουσουλιώτη